Japonya'da Büyük Deprem Senaryosu

İnşaat Mühendisleri Birliği, Nankai Yarığı içindeki fay hattında meydana gelmesi olası bir 'mega depremin' 12,8 trilyon dolar zarara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Japonya'da önümüzdeki 30 yılda yaşanabilecek büyük çaplı bir depremin ülkeye trilyonlarca dolar zarar verebileceği bildirildi.

Japon haber ajansı Kyodo'daki habere göre İnşaat Mühendisleri Birliği yayınladığı raporda, Pasifik Okyanusu'ndaki Nankai Yarığı içindeki fay hattında meydana gelebilecek Rihter ölçeğinde 8 ila 9 büyüklükteki bir depremin vereceği maddi zararın 12,8 trilyon doları bulacağı öngörüsünde bulundu.

Raporda ülkenin güney sahillerini uçtan uca kat eden yarık içindeki fay hattının önümüzdeki 30 yılda bir "mega deprem" üretebileceğine dikkat çekilerek, böyle bir deprem ve beraberinde oluşacak dev dalgaların altyapıya, binalara, fabrikalara ve konutlara vereceği zararın ilk elde 1,5 trilyonu bulacağı, hasarın yol açacağı ekonomik durgunluğun ise uzun vadede 11,2 trilyon zarara yol açacağı belirtildi.

Raporda önümüzdeki binaların, yolların ve sahillerdeki bentlerin güçlendirilmesi gibi depremin yıkıcılığını azaltacak tedbirlerin maddi hasarı azaltabileceğine işaret etti. Ayrıca Tokyo metropolü ve çevresindeki nüfus yoğunluğunun azaltılması gerektiğine dikkat çekildi.

Hükümet daha önce yaptığı projeksiyonlarında bölgede yaşanması olası bir depremin kısa vadede yaklaşık 2 trilyon dolar zarara yol açacağı tahmininde bulunmuştu.
Kaynak: AA