Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “İlk kez 2011 yılında ülkemizde ortaya atılan, En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası fikrinin, bugün somut olarak gerçekleştirilmesi, hükümetimizin taahhütlerini yerine getiren yapısını bir kez daha teyit ediyor. İktidara geldiğimizden bu yana hep mazlumların yardımına koştuk, yoksulluk, çatışma, doğal afet yaşayan halklara yardım eli uzattık. Bunları yaparken de en az gelişmiş ülkelere özel bir önem verdik” dedi.

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve BM Genel Sekreter Yardımcısı ve OHRLLS Yüksek Temsilcisi Fakitamoeloa Katoa Utoikamanu Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankası, açılışının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“İktidara geldiğimizden bu yana hep mazlumların yardımına koştuk”

İlk olarak konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Teknoloji Bankası, hükümetimizin yürüttüğü girişimci ve insani dış politika yaklaşımının, en güzel örneklerinden birini oluşturmakta. Aynı zamanda, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin sloganı olan ‘Hiç kimseyi arkada bırakmama’ yani dünya kalkınıp gelişirken, bu gelişmeden istifade edemeyen kesimlere destek olunması söylemine, güzel bir yanıt teşkil ediyor. İlk kez 2011 yılında ülkemizde ortaya atılan, En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası fikrinin, bugün somut olarak gerçekleştirilmesi, hükumetimizin taahhütlerini yerine getiren yapısını bir kez daha teyit ediyor. İktidara geldiğimizden bu yana hep mazlumların yardımına koştuk, yoksulluk, çatışma, doğal afet yaşayan halklara yardım eli uzattık. Bunları yaparken de en az gelişmiş ülkelere özel bir önem verdik” dedi.



“Son on yılda Afrika’daki ülkelere yönelik kalkınma programlarına ağırlık verdik”

“Son on yılda, Afrika kıtasına açılım politikamız ile bu kıtada yer alan ülkelere yönelik kalkınma programlarına, öncelik ve ağırlık verdik” diyen Bakan Özlü, “Yakın bir geçmişte, bu programları halen Ortadoğu, Afrika, Asya, Pasifik ve Latin Amerika’ da yer alan 120 ülkede yürütüyoruz. Bilgi ve birikimimizi bu ülkelere aktarıyoruz. Teknoloji Bankası, sayıları 47’yi bulan En Az Gelişmiş Ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki kapasitelerini güçlendirme çabalarına destek verecek ve bu ülkelere teknoloji transferi alanında yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

“Teknoloji Bankasının amacına ulaşması için, hükümetimiz her türlü desteği vermeye devam edecektir”

“Teknoloji Bankası’nın Gebze’de kurulmuş olmasının önemine değinen Bakan Özlü, “Bir Birleşmiş Milletler kurumu olarak faaliyet gösterecek olan Teknoloji Bankası’nın, Gebze’de kurulmuş olması, bu bölgede hükümetimizce oluşturulmakta olan Bilişim Vadisi’ne katkıda bulunacak, buradaki teknolojiye dayalı girişimcilik ekosistemini güçlendirecek. Teknoloji Bankasının amacına ulaşması için, hükumetimiz her türlü desteği vermeye devam edecektir. Ancak, tabiatıyla bu ülkemizin tek başına yapacağı bir proje değildir, uluslararası işbirliği gerektirmektedir. Bu itibarla, Teknoloji Bankasını başarılı kılmak için gelişmiş ülkeleri ve özel sektörü destek olmaya bir kez daha davet ediyorum” şeklinde konuştu.



“Bu banka aynı zamanda en az gelişmiş ülkelerinin mevcut projelere erişimini de sağlayacak”

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve OHRLLS Yüksek Temsilcisi Fakitamoeloa Katoa Utoikamanu, ise konuşmasında Teknoloji Bankası en gelişmiş ülkelerdeki proje ve faaliyetleri gözden geçirerek başlayacak. Aynı zamanda en az gelişmiş ülkelerdeki bilim teknoloji birleştirecek bir merkez teşkil edecek. Bu merkez mevcut kaynaklarla bilim, teknoloji ve yenilik alanında aktörleri bir araya getirecek ve bu ihtiyaçları karşılamaya çalışacaktır. Bu banka aynı zamanda en az gelişmiş ülkelerinin mevcut projelere erişimini de sağlayacak ve ilgili kurumlar ile birlikte iş birliği yapmasını sağlayacaktır” dedi.

Kaynak: İHA