İzmit'in Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.



Kültür Tepesi’nde düzenlenen törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Törende konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünün kutladığını söyledi.

Doğan, milli mücadelede, İzmit'te bir kısmının ismi dahi bilinmeyen nice vatan, bayrak, ezan, namus sevdalısı insanların olduğunu belirterek, bulundukları bölgedeki duvarın altında bile Fransız ve Yunanların kurşuna dizdiği bu şehrin evlatlarının hatırlanması ve unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

"Haklılar her zaman kazanır" sözünün Kocaeli’de, İzmit’te gerçekleştiğini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

"Fatma Seherlerin, İpsiz Receplerin, Yahya Kaptanların ve nicelerinin canlarını kanlarını gerektiğinde mallarını feda etmesiyle o İngilizler, Yunanlar, Fransızlar tıpkı ülkemizden olduğu gibi İzmit’ten de geldikleri gibi gittiler. Hem de iyi bir ders alarak gittiler. Belki de geride yakılmış, yıkılmış, zulme uğramış bir İzmit vardı ama namusunu kurtarmış, bayrağını kurtarmış en önemlisi ülkesini kurtarmış, bu uğurda görevini yapmış bir İzmit ve İzmitliler vardı. Bu mücadeleyi veren atalarımıza minnettarız.Daha çok çalışacağız ve daha çok birlik beraberlik içerisinde olacağız. Daha çok üreteceğiz ve bir takım siyasi, sosyal, belki de bize büyük güç veren etkin farklılıklarımızı bir güç olarak görüp birbirimize daha çok sarılacağız. O emperyalistler durmak bilmez. O kuzu postunda görülen emperyalistler planlarından vazgeçmez. Bize teslim edilen emanetimiz gençlere teslim edildiğinde görevimiz çok büyük ve anlamlı olacaktır."

Buradaki anma etkinliğinin ardından Doğan ve beraberindekiler, Bağçeşme’deki Şehitliği'ne geçerek, şehit mezarlarına karanfil bırakıp, dua etti. Daha sonra İlçe Müftülüğünce Fevziye Camisi'nde mevlit okutuldu, vatandaşlara helva ikramında bulunuldu.

Programlara İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Garnizon Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ersin Aydemir, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Hasan Ayaz, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Betül Yazıcı, İzmit İlçe Mili Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İzmit İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Karakaş, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.İzmit’in kurtuluş etkinlikleri kapsamında Ferhat Göçer'in yarın saat 21.00'de Sekapark Uçurtma Tepesi’nde konser vereceği bildirildi.

Kaynak: AA