Batman Üniversitesi Kentin Dünyaya Açılan Kapısı Oldu

Batman'da 2007 yılında kurulan, 105 bölüm ve 92 programda eğitim veren Batman Üniversitesi, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Suriye, Yemen, Bulgaristan, Kamerun, Somali, Çad ve Azerbaycan'dan öğrencilere de kapılarını açtı Öğrenci zenginliği ile kentin dünyaya açılan kapısı haline gelen üniversite, 15 bin öğrencisiyle geleceğe dair hedef büyütüyor Genel Sekreter Adnan Selçuk Enginöz: 'Güven ortamının sağlanması, terörün ortadan kalkması ile gelecekte bu rakamların çok daha artacağını izlemekteyiz, öngörmekteyiz. Yeni bir üniversite olmasına rağmen Türkiye'nin 7 bölgesinin yanı sıra 10 yabancı ülkeden de öğrenciler tercih ediyor' Yemenli Ali Ahmet Hüseyni: 'Buradaki eğitimle ülkem için faydalı olmak istiyorum'

SELMAN TÜR - Türkiye'nin yanı sıra yabancı ülkelerden gelen gençleri de geleceğe hazırlayan Batman Üniversitesi (BAÜ), kurulduğu 2007 yılından bu yana kentin adeta dünyaya açılan kapısı oldu.

Merkez kampüsü 51 bin, Batı Raman Kampüsü 8 milyon 200 bin, Kozluk Kampüsü 70 bin, Hasankeyf Kampüsü 30 bin olmak üzere toplam 8 milyon 350 bin metrekare alana sahip, 105 bölüm ve 92 programda eğitim veren üniversite bünyesinde 7 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu, bir merkezi araştırma laboratuvarı ve ayrıca 11 uygulama araştırma merkezi ile spor alanları, 2 konferans salonu, kız ve erkek yurdu bulunuyor.

Batman Üniversitesi, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Suriye, Yemen, Bulgaristan, Kamerun, Somali, Çad ve Azerbaycan'dan öğrencilerin de tercihi oldu.

Öğrenci zenginliği ile kentin dünyaya açılan kapısı haline gelen üniversite 15 bin genci geleceğe hazırlıyor.

- "Yabancı ülkeden de öğrenciler tercih ediyor"

Batman Üniversitesi Genel Sekreteri Adnan Selçuk Erginöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 396'sı akademik 672 personelin görev yaptığı üniversitede 15 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Kentte 15 bin nüfuslu bir aile konumunda olduklarını ifade eden Erginöz, "Güven ortamının sağlanması, terörün ortadan kalkması ile birlikte gelecekte bu rakamların çok daha artacağını izlemekteyiz, öngörmekteyiz. Yeni bir üniversite olmasına rağmen Türkiye'nin 7 bölgesinin yanı sıra 10 yabancı ülkeden de öğrenciler tercih ediyor." dedi.

- Teknokent kuruluyor

Sanayi kesimi ile iş birliğinin artırılması amacıyla YÖK'e yaptıkları başvurunun kabul edildiğini belirten Erginöz, yakın zamanda 37 bin metrekare alan üzerine Teknokent inşa edileceğini aktardı.

Erginöz, bu sayede üniversitede üretilen bilginin ticari ve teknolojik bilgi ile Teknokent'te ticari ürün haline getirilmesinin sağlanacağını dile getirerek, "Gelecek için bölgede belki de ikinci bir Gaziantep'in oluşmasına temel teşkil edecek." diye konuştu.

Ayrıca üniversiteyi tercih eden yabancı öğrencilere Türkçe öğretmek amacıyla Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) kurulması ile ilgili senato kararı alınarak YÖK'e iletildiğini belirten Erginöz, merkezin kurulması için YÖK'ten gelecek kararı beklediklerini kaydetti.

- Akkuyu'da yerleşke kurulacak

Batman Üniversitesi Enerji Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi olarak İçel'de yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ne yakın bir yerleşke kurmak için Gülnar Kaymakamlığı ile protokol imzaladıklarını anlatan Erginöz, Akkuyu Santrali yapılırken üniversite olarak Enerji Teknolojileri Uygulamaları Araştırmaları Merkezi'ni orada konuşlandıracaklarını aktardı.

Erginöz, böylece öğrencilerin hem nükleer enerji çalışmalarını yakından takip edeceğini hem de staj yapma imkanı bulacağını belirtti.

- Türkiye'de pilot üniversite seçildi

YÖK tarafından koordine edilen, Kalkınma Bakanlığınca yürütülen, Maliye ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarınca desteklenen "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında Batman Üniversitesinin "Enerji Teknolojileri" ve "Kültür Mirasları" alanlarında pilot üniversite seçildiğini hatırlatan Erginöz, projenin gelecek akademik yılda hayata geçirileceğini, özellikle bu iki alanda bilimsel çalışmalar yapılacağını, bu bilimsel çalışmaların sonuçlarının ülkeye önemli ölçüde değer katacağını aktardı.

- Batman Üniversitesini tercih ettiler

Üniversite öğretim görevlilerinden Erhan Konuk, daha önce Bahçeşehir, Bilkent, Maltepe, Gazi ve Başkent Üniversitelerinde görev yaptığını, Türkiye'nin her yanının kendisi için aynı olduğunu söyledi.

"Türkiye üniversiteleri batı üniversitelerinden ibaret değil. Bu yüzden de akademik hayatıma Batman Üniversitesinde devam etme kararı aldım. Yeni üniversiteler yeni heyecanlardır." diyen Konuk, şöyle devam etti:

"Üniversite öğrencilerinin sosyal hayata adapte olmalarına katkı sunmak amacıyla kulüpler kurduk. Önümüzdeki süreçte radyo kuracağız. Üniversiteye gelen öğrencilerin sosyalleşmelerinin de önünü açıyoruz."

Öğretim görevlisi Volkan Arı, üniversitenin her geçen gün daha da geliştiğini, yeni olmasına rağmen üniversiteye ilginin yüksek olduğunu vurguladı.

"Buraya gelen öğrenciler dolu dolu bir eğitim süreci yaşayacak." ifadesini kullanan Arı, bölgenin lokomotifi konumunda gördükleri üniversitede öğrencilerin akademik hayatlarını huzurlu şekilde sürdürdüklerini aktardı.

- "Buradaki eğitimle ülkem için faydalı olmak istiyorum"

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünde okuyan 4. sınıf öğrencisi Çadlı Muhammed Hüseyin, Batman Üniversitesinde eğitim almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yemen'den gelen Ali Ahmet Hüseyni, Batman Üniversitesine kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Hüseyni, "Buradaki eğitimle ülkem için faydalı olmak istiyorum." dedi.

Kaynak: AA