HİTÜ'de Yeni Yüksek Lisans Programı

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Enerji Sistemleri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı açılması talebinin YÖK tarafından onayladığını bildirdi.

Alkan, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılında 11 olan üniversite bünyesindeki lisans üstü program sayısının, Enerji Sistemleri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programının açılmasıyla yüzde 218 artışla 35'e yükseldiğini kaydetti.

Enerji Sistemleri Mühendisliği programında lisansüstü eğitim alan öğrencilerin, enerji kaynaklarının kullanılabilir hale getirilmesi için gerekli sistemlerin geliştirilmesi, enerjinin depolanması, iletimi ve dağıtımı gibi süreçler için teknoloji geliştirilmesi, mevcut enerji sistemlerinin verimlerinin iyileştirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi, mevcut enerji politikaları ve stratejileri gibi konularda araştırmalar yapma ve kendilerini geliştirme fırsatı yakalayacaklarını belirten Alkan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde, rüzgar, güneş, hidroelektrik, jeotermal ve biokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik enerjisi ve ısı üretimi açısından önemli bir potansiyel sunmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarımızın etkin ve verimli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Bunun yanında, fosil yakıtlar gibi yenilenemez enerji kaynaklarının ve bunlarla ilgili enerji sistemlerinin etkin ve verimli şekilde kullanılmaları; kesintisiz olarak elektrik üretebilen nükleer santraller gibi ülkemiz için yeni enerji sistemlerinden etkin şekilde faydalanılması, enerji ihtiyacımızın karşılanması noktasında ayrıca önem taşımaktadır. Bahsedilen enerji sistemleri ve teknolojilerinin ülkemizde geliştirilebilmesi, etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için bu alanda iyi yetişmiş nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda yetişmiş insan gücünün hem temel bilimler ve mühendislik hem de ekonomi ve uluslararası ilişkiler gibi konularda yeterli donanıma sahip olmaları önemlidir. Bu noktada, bu alanın disiplinler arası bir bakış açısıyla ele alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. üniversitemiz, Enerji Sistemleri Mühendisliği Programı ile bu alanda ülkemizde nitelikli araştırmaların yapılmasına ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir."

Kaynak: AA