Kosovalılar Ramazan Bayramı'nı Coşkuyla Karşıladı

Ramazan ayını oruç, ibadet ve dualarla uğurlayan Kosovalılar, Ramazan Bayramı’nı coşkuyla karşıladı.

Kosovalılar Ramazan Bayramı'nı Coşkuyla Karşıladı
Kosovalı Müslümanlar, bu yıl da Ramazan Bayramı’nı büyük bir coşkuyla karşıladı. Mübarek Ramazan ayını oruç, ibadet ve dualarla uğurlayan Kosovalı Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti. Ramazan Bayramı vesilesiyle yapılan kutlamaların merkezi, her yıl olduğu gibi bu yıl da başkent Priştine’de Osmanlı eseri Fatih Sultan Mehmet Camii oldu. Yüzlerce Müslüman, camiye sığmayınca bayram namazını cami avlusu ile cami yanındaki trafiğe kapatılan caddede kıldı. TİKA tarafından 2010 yılında restore edilen camide kılınan namaza çok sayıda mümin katıldı.

Huşu içinde kılınan namaz öncesi ve sonrasında Kur’an-ı Kerim’den ayet ve sureler okundu. Ardından okunan hutbede, bayramın yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberliği sembolize ettiği belirtildi. Hutbeyi okuyan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Ramazan’ın birleştirici bir ay olduğunu ve bu ruhun Ramazan Bayramı sonrasında da muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

Ternava, “Ramazan ayının felsefesi ve öğretileri, toplumsal sorunların üstesinden gelinmesinde yol gösterici olmalı. Ramazan’da gösterdiğimiz birliktelik, Ramazan Bayramı’nda sergileyeceğimiz beraberlik daima canlı tutulmalıdır. Ramazan’ın birleştirici ruhunun Ramazan’dan sonra da canlı tutulması gerekir. Başkasına gösterdiğimiz ilgi, Ramazan’dan sonra da bir değer olarak uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı. Müftü Ternava, Ramazan Bayramı’nın tüm İslam alemine hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Barış, bereket, dayanışma ve hoşgörü dualarına katılan Kosovalılar, ardından birbirlerine sarılarak bayramlaştı. Namaza katılan İsmet Svarça, tüm Müslüman aleminin Ramazan Bayramı’nı kutlarken, Mustafa Ruşiti ise bütün güzelliklerin yaşandığı Ramazan ayının ardından büyük bir mutluluk ile Ramazan Bayramı’nı karşıladıklarını vurguladı.

Shaban Reçica da, insani değerlerin en iyi şekilde yaşandığı Ramazan ayını geride bıraktıklarını kaydederek, birlik ve beraberliğin simgesi olan Ramazan Bayramı’na kavuştuklarını, dolayısıyla son derece mutlu olduğunu, bu mutluluğu da tüm İslam alemiyle paylaştığını söyledi.

Kaynak: İHA