Domates Üreticileri Güve Zararlısından Muzdarip

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen: 'Geçen yıl haziran sonlarında artan Tuta kelebeği, bu yıl bir ay daha erken etkisini gösterdi. Üreticimiz bunu hesap edemediği için tedbir almakta gecikti ve zararın boyutu yükseldi'

Kumluca'da "Tuta absoluta" adlı domates güvesi zararlısının görülmesinde artış yaşandığı, bunun da üretimi olumsuz etkilediği bildirildi.

Domates üretiminde zarara yol açan Tuta absoluta zararlısına karşı Kumluca Ziraat Odası ev sahipliğinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği iş birliğiyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kumluca Belediyesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, üreticilere Tuta absoluta adlı domates güvesi zararlısı ile bu zararlıya karşı mücadele yöntemi hakkıda bilgi verildi.

- Bu yıl erken çıktı

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, toplantıda yaptığı sunumda, Güney Amerika kökenli olan ve 2010 yılından itibaren Türkiye'de de görülmeye balayan Tuta absolutanın tedbir alınmazsa üretiminde zararlara yol açtığını söyledi.

Tuta absoluta domates güvesinin bu yıl kış mevsiminin ılık geçmesiyle normalden bir ay erken görülmeye başlandığını ve popülasyonunda artış gözlendiğini dile getirerek, "Geçen yıl haziran sonlarında artan Tuta kelebeği, bu yıl bir ay daha erken etkisini gösterdi. Üreticimiz bunu hesap edemediği için tedbir almakta gecikti ve zararın boyutu yükseldi." dedi.

Şen, Tuta zararlısına karşı ilaçla mücadele yerine, biyolojik mücadale yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan da Tuta zararlısının bu yıl çok üst seviyelere çıktığını, bundan dolayı birçok üreticinin hasada başlayamadan domates fidelerini sökmek durumunda kaldığını bildirdi.

Toplantıya, Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Göven, Kumluca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Akşit, Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ahmet Kaya, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Akbulut da katıldı.

Kaynak: AA