Bakan Kurtulmuş Sur-U Sultani Projesi Hakkında Konuştu

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Topkapı Sarayını etrafındaki Sur-u Sultaniyle birlikte, Fransız Hapishanesinden Sepetçiler Kasrına kadar trafiği yer altına alıp tamamen yayalaştırma ve bu alanı bir kültür havzası haline dönüştürme hayalimiz var”dedi.

Topkapı Sarayı’ndaki 3. Ahmet Kütüphanesi restorasyon çalışmalarının ardından bugün düzenlenen törenle açıldı. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, tarihçiler ve davetliler katıldı.

Tören bir konuşma yapan Bakan Kurtulmuş, “Buradaki kütüphanenin çok derece yüksek mimari bir değeri var. Saray geleneği bakımdan da ilme verilen önemin gösterilmesi açısından fevkalade büyük bir değeri var. Burada vakfiyenin parçalarından birisi de hadis derslerinin sürekli olarak burada yapılmasıdır ve durmasıdır. Ümit ediyoruz ki yeni dönemde burada hadis derslerini de okutabilecek, okuyacak bir başlangıcı yapmak nasip olur. Ülkelerimizin tanınmış hadis hocaları, bunu bir gelenek haline getirip nesilden nesile aktarır. Kıyamete kadar bu Müslüman millet buradaki İslami geleneğe sahip çıkarak yaşatır diyerek ümit ve temenni ediyorum” dedi.



“Bu alanı kültür havzası haline getireceğiz”

Bakan Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı ve çevresinin değerli bir hazine olduğunu vurgulayarak, "Allah nasip ederse bugün burada bu milletin imkanlarını genişletti ve artırdı. Bu iradenin milleti daha güçlü kılma iradesini, kökleri üzerinde yükseltme idaresini sağladığımız taktirde şöyle bir hayalimiz var. Topkapı Sarayını etrafındaki Sur-u Sultaniyerle birlikte hepsini saraya katarak bu bölgedeki kamu binalarının hepsini kültür ve sanat dünyasına kazandırılmasını temin ederek, Fransız Hapishanesinden Sepetçiler Kasrına kadar olan bu geniş alanında mümkünse trafiği yer altına alıp tamamen yayalaştırıp, bu alanı bir kültür havzası haline dönüştürmek gibi bir hayalimiz var. İstanbul’un değerine değer katmak haddimize değil ama böyle bir projeyi gerçekleştirmek imkanımız olursa, İstanbul’un var olan değerini ileriyi de götürmemiz mümkün olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA