Renklerin Su Üzerindeki Dansı 'Ebru'

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencileri, görsel sanatlar öğretmenlerinin öncülüğünde, Türk kağıt süsleme sanatı "ebru"nun inceliklerini öğreniyor.

Yatılı Bölge Okulu öğrencileri, kitre gibi yapıştırıcılarla yoğunlaştırılmış özel su üzerine, neft yağı ile sulandırılmış yağlı boya damlatılarak yapılan kağıt süsleme sanatı "ebru" yapmanın keyfini çıkarıyor.

Öğrenciler, ilk olarak fırçayı tutma, suyun üzerinde şekillendirme ve şekilleri kağıda geçirmenin inceliklerini öğrendi.

Görsel sanatlar öğretmeni ve ebru sanatçısı Nagihan Yağmur, 20 yıllık tecrübesini hem öğrencilere, hem de ilçede farklı kurumlardaki kişilere aktarmak için sergi ve stand açıyor.

Yağmur, "Renklerin Sudaki Dansı" temasıyla başlattığı proje kapsamında, lale, gül, karanfil ve serbest motiflerden oluşan 400 eseri bir ay içerisinde öğrencileriyle kağıda aktardı.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde sergi açan Yağmur, Osmanlı süsleme sanatı ''ebru''yu çocuklara sevdirmeyi başardı.

Görsel sanatlar öğretmeni ve ebru sanatçısı Nagihan Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebru sanatının çocuklar üzerinde olumlu etkiler bıraktığını söyledi.

Derslere öğrencilerin severek geldiklerini belirten Yağmur, ''Çocuklarla hem eğleniyor, hem de ebru sanatının inceliklerini öğretiyoruz. Bir yıldır burada görev alıyorum. Daha önce Türkiye'nin farklı noktalarında sergi ve stant açtım. Hedefim okuldaki 547 öğrenci ve tüm öğretmenlerimize de bu sanatı öğretmektir.'' dedi.

Ebru sanatının geleneksel anlamda özel motiflerle yapılan bir sanat olduğunu kaydeden Yağmur, ''Öğrenciler her gün kendilerini geliştirerek farklı motifler yapmaya başladılar. El becerilerinin gelişmesine yardımcı olduğu gibi, Türk kültürünü ve sanatını da öğreniyorlar. Renklerin su üzerindeki dansı 'ebru' sanatının yaygınlaştırılması için daha çok çalışmalar yapacağız.'' diye konuştu.

Okul Müdürü Ahmet Şanverdi de ebru sanatını çocuklara sevdirmek için okuldaki ilk ebruyu kendisinin yaptığını aktardı.

Ebru sanatının Türk kültüründe önemli yere sahip olduğunu ifade eden Şanverdi, ''Öğrencilerimiz, Türkiye'nin farklı coğrafyasından gelen çocuklarımızdır, onların hem eğitimleriyle, hem de bu tür sanatsal etkinliklerle gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Görsel sanatlar öğretmeni ve ebru sanatçısı Nagihan Yağmur'un okulumuza gelişleriyle öğrencilerimizin yanı sıra, bu sanatı tüm ilçeye duyurduk ve farklı zamanlarda sergiler açtık.'' dedi.

Ebru sanatını ilk kez denediğini aktaran 8. sınıf öğrencisi Semanur Ergöz de renklerin kağıda aktarılmasından dolayı büyük keyif aldığını belirtti.

Kaynak: AA