Kuzey Ankara'ya Görkemli Eser

Türkiye'nin en büyük külliyelerinden biri olma özelliğini taşıyan Kuzey Ankara Cami ve Külliyesi, açılış için gün sayıyor.

Türk-İslam medeniyetinin izlerini taşıyan, Türkiye'nin en büyük külliyelerinden biri olacak Kuzey Ankara Cami ve Külliyesi, önümüzdeki günlerde hizmete girecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yapımına 2013 yılında başlanan Kuzey Ankara Cami ve Külliyesi'nin açılışı kısa süre içinde yapılacak. Esenboğa Havalimanı yolu üzerinde 125 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Kuzey Ankara Cami ve Külliyesi, İslam ve Türk mimarisinden esinlenerek tasarlandı. Aynı anda yaklaşık 15 bin kişinin namaz kılabileceği caminin 46 ve 64 metrelik 4 minaresi, 10 şerefesi bulunuyor. Caminin kubbe yüksekliği 34 metre, kubbe çapı ise 17 metre. Camide ayrıca 16 küçük kubbe bulunuyor.

Cami içindeki bazı kısımlar, Mihrimah Sultan Camisi, İstanbul 2. Beyazıt Camisi, Süleymaniye Camisi ve Nuruosmaniye Camisi'nden esinlenerek oluşturuldu. Camide, 314 pencere ile gün ışığı sağlanarak ferah bir iç mekan elde edilmesi hedefleniyor.

Camide, ana kubbe ve birinci harim fil ayaklarında genellikle Selçuklu eserlerinde tercih edilen celi sülüs yazı ile hat çalışması yapıldı. Mihrap ve minber ile caminin genelinde taş işçiliğinden örnekler sergilendi.

Proje içinde 26 odalı bir misafirhane, arasta geleneksel el sanatları ve bedesten, 2 bin 100 metrekare üzerine kurulu 60 dükkan bulunuyor. Restoranlar, kadın ve erkek bölümleri olan hamam, çay-kahve köşkü, Osmanlı-Türk mutfağı, kütüphane, okuma salonu, misafirhane, otopark ve aşevi gibi kısımlar külliye içinde yer alıyor.

Külliye bahçesinde, süs havuzu ve vatandaşların dinlenebilmesi için çok sayıda alan bulunuyor.

Asansör ve yürüyen merdivenlerle alt katlara ulaşımı sağlanan caminin, ayrıca bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otoparkı bulunuyor.

Külliyede, uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapabilecek 50 bin metrekare kapalı alana sahip 5 bin kişilik kongre merkezi binası da bulunuyor.

Tek salonda ağırlanabilecek katılımcı sayısı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alması planlanan kongre merkezi binası ve eklentilerinin inşaatı yüzde 75 oranında tamamlandı. Kongre merkezinin yapımının da önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: AA