'Tımar/Hane' Sergisi, 9 Mayıs'a Kadar Görülebilecek

Ressam Nazan Pamuk'un yılkı atlarını, kadınların toplum yaşamındaki öncü rollerini vurgulamak için yorumladığı eserlerin yer aldığı sergi, Asmalımescit Sanat Galerisi'nde meraklılarını bekliyor Pamuk: 'Ben özellikle yılkı atlarını çalışıyorum. Atlarımın hiçbirinde semer yok, özgür atlar. Kadınların özgür olmasını ve kendi kararlarını vermesi gerektiğine inanıyorum'

Ressam Nazan Pamuk'un, yılkı atlarını, kadınların toplum yaşamındaki öncü rollerini vurgulamak için yorumladığı "Tımar/Hane" başlıklı sergisi, 9 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Galata'daki Asmalımescit Sanat Galerisi'nde açılan ressam Pamuk'un kişisel sergisinde, yılkı atlarıyla kadınları birlikte resmettiği 20 eseri yer alıyor.

Sürrealist ve fantastik tarzıyla eserlerinde ağırlıklı olarak figür üzerinde çalışan Nazan Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisini etkileyen toplumsal durumları veya tanık olduğu, etkisinde kaldığı görüntüleri kendi kadrajında hayal edip tuvale döktüğünü anlattı.

Odak noktasına kadını, doğayı ve özgürlüğü koyarak zihnindekileri paylaşmaya çabaladığını dile getiren Pamuk, resimlerinde neden yılkı atlarını ve kadını konu aldığını, şöyle ifade etti:

"At, özgürlüğü ve asaleti temsil ediyor. Atlarla kadınlarla bağdaştırdığım çok nokta var. Kadınlarla atları birbirine çok benzetiyorum. Atın aklına koyduğunu yapan bir hayvan olduğunu düşünüyorum, mücadeleci bir hayvan. Ben özellikle yılkı atlarını çalışıyorum. Atlarımın hiçbirinde semer yok, özgür atlar. Kadınların da özgür olması ve kendi kararlarını vermesi gerektiğine inanıyorum."

- Sergiler ücretsiz

Sanatın önemini vurgulayan Pamuk, "Bazı insanlar galerileri, sergileri ücretli zannediyor. Çok soran var 'Ücretli mi?' diye. Hayır, ücretsiz. Belki çok özel sergiler ücretli gezilebilir. Ücretli olduğunu düşünüp gelmeyen çok. Bu konuda biraz teşvik de lazım." dedi.

Sergi gezen insanların hayallerinin gelişeceğini, dünyaya bakış açılarının değişeceğini, farkındalığının artacağını belirten Pamuk, aile ve okullara önemli görevler düştüğünü, öğrencilerin en az ayda bir sergiye götürülmesi gerektiğini söyledi.

Pamuk, çeşitli müzayede ve galerilerde eserlerinin sergilendiğini, yurt içi ve dışında düzenlenen kişisel ve karma sergilere katıldığını anlattı.

Sanat hayatı boyunca 13 kişisel sergi açtığına, 11 karma sergiye iştirak ettiğine dikkati çeken Pamuk, son yıllarda sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdiğini, kan, organ ve kök hücre bağışı konusunda toplum bilincini artırmak amacıyla sergilere katıldığını aktardı.

Nazan Pamuk, 2015'ten bu yana sürdürdüğü "Atların Büyülü Dünyası" serisini genişleterek 2019 yılının Nisan ayında Eskişehir'deki engelli kız çocukları yararına bir sosyal sorumluluk projesinde sanatseverlerle buluşturmak için hazırlıklarını sürdürdüğünü kaydederek, ekimde de Paris'te bir fuara katılacağını dile getirdi.

"Tımar/Hane" başlıklı sergi, 9 Mayıs'a kadar açık kalacak.
Kaynak: AA