Valizindeki Khat, Etiyopyalı Diplomatın Oğlunu Davalık Etti

Tatil için gittiği memleketi Etiyopya'dan, babasının diplomat olarak görev yaptığı İsviçre'ye Türkiye aktarmalı dönmek isteyen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi, Türkiye'de 'uyuşturucu madde' statüsünde bulunan khat bitkisiyle yakalanınca mahkemelik oldu 'Uyuşturucu madde ithal etmek' suçundan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Alemayehu Yıdnekachew Tekle, savunmasında, 'bitkiyi babaannesinin bahçesinden topladığını, ülkesinde yasal olduğunu ve transit geçtiği Türkiye'de yasak olduğunu bilmediğini' söyledi Sanık avukatı Atçeken: 'Müvekkilim pazardan 5 dolara alınabilen khat bitkisini zulalama yapmaksızın valizine koymuştur. Suç işleme kastı olsaydı maddeleri zulalaması beklenirdi. Etiyopya ve varış noktası olan İsviçre'de bu maddenin kullanılması suç değildir. Beraat kararı verilmelidir'

MURAT KAYA - Etiyopya vatandaşı üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Alemayehu Yıdnekachew Tekle'nin, tatil için gittiği memleketinden babasının diplomat olarak görev yaptığı İsviçre'ye dönmek için gerçekleştirdiği uçak yolculuğu, valizinde bulunan, ülkesinde kullanımı serbest olan khat bitkisi nedeniyle cezaevinde son buldu.

Atatürk Havalimanı'nda görev yapan Uyuşturucu ile Mücadele Grup Amirliği ve Hudut Kapısı Narkotik Suçları Büro Amirliği görevlileri, 23 Mart saat 07.00 sıralarında, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan kalkarak havalimanına inen THY'ye ait TK-677 sefer sayılı uçağın yolcu bagajlarını, "şut altı" tabir edilen bölgede narkotik madde arama köpeklerine koklattı.

- İki valizde konulan 4 kilo 911 gramlık khat bitkisi

Narkotik köpeklerinin bir kişiye ait 2 valize tepki verdiğini gören görevliler, yaptıkları araştırmayla valizlerin sahibinin Türkiye'yi transit kullanarak Atatürk Havalimanı'ndan hareket edecek TK-1921 sefer sayılı uçakla İsviçre'nin Cenevre şehrine gidecek transit yolcu olduğunu anladı ve valizlerin sahibinin yakalanması için çalışmalara başladı. Görevliler aynı gün saat 09.00 sıralarında dış hatlar gidiş katı transit gümrüklü alanda bulunan danışma masasının çevresinde yapılan kontrollerde şüpheli kişinin Etiyopya vatandaşı Alemayehu Yıdnekachew Tekle olduğunu tespit etti.

Yapılan üst aramasında herhangi bir suç unsuruna rastlanılmayan Tekle'nin valizlerinden birisinin içerisinden 3 parça halinde, diğer valiz içerisinde ise 2 parça halinde olmak üzere toplam daralı 4 kilo 911 gram "khat" bitkisi denilen uyuşturucu madde ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli Tekle, çıkarıldığı Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından aynı gün tutuklandı.

- "Uyuşturucu madde ithal etmek, suçunu işlemiştir"

Soruşturma yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Tekle'nin, "uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama" suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Şüphelinin, "Khat bitkisinin vatandaşı olduğu ülkede yasak olmadığı ve transit geçtiği Türkiye'de uyuşturucu madde olduğunu bilmediği" şeklindeki ifadesine yer verilen iddianamede, ilgili laboratuvarda yapılan inceleme sonucu uyuşturucu maddenin "khat" bitkisi olduğunun tespit edildiği ve şüphelinin bu şekilde, "uyuşturucu madde ithal etmek" suçunu gerçekleştirdiği öne sürüldü.

- "Bitkiyi babaannemin bahçesinden topladım"

İddianameyi kabul eden Bakırköy 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, tutuklu sanık Alemayehu Yıdnekachew Tekle, tercüman aracılığıyla yaptığı savunmada, olay günü Etiyopya'dan Atatürk Havalimanı'na geldiğini ve buradan da İsviçre'nin Cenevre şehrine gitmek istediğini anlattı.

Tekle, "Babam İsviçre'de diplomattır. Transit yolcuydum. Valizimdeki maddeleri de ülkemde, babaannemin bahçesinden topladım. Bu maddeleri kendim kullanacaktım, o yüzden İsviçre'ye götürecektim. Bunlar benim ülkemde yasak da değildir." dedi.

Söz konusu bitkinin ülkesinde pazarlarda satıldığını ve valizinde yakalanan bitkinin pazardan 5 dolara alınabileceğini öne süren Tekle, "Bitkiyi valize gelişigüzel doldurmuştum. Çiğnenerek kullanılan bu bitki gidene kadar kuruyor. Yaklaşık 500 gram kalıyor. Benim sadece 2 günlük ihtiyacımı karşılar." ifadesini kullandı.

- "Afrika ülkelerinde tamamen yasaldır"

Sanık avukatı Ali Kemal Atçeken de müvekkilinin Cenevre'deki üniversitede inşaat mühendisliği okuduğunu ve babasının da İsviçre-Etiyopya Konsolosluğu'nda diplomat olduğunu belirterek, "Müvekkilin ailesinin eğitim ve maddi durumu gayet iyi olup, üzerine atılı suçu işlemesi için hiçbir ekonomik ve sosyal neden bulunmamaktadır. Ele geçen khat bitkisi, Afrika ülkelerinde, özellikle Etiyopya, Yemen ve Kenya'da yetiştirilmekte, buralarda yetiştirilmesi, kullanılması, alınıp satılması tamamen yasaldır." dedi.

Müvekkilinin tatil amaçlı gittiği Etiyopya'da babaannesinin bahçesinden topladığı khat bitkisini, yaşadığı yere hiçbir suç kastı olmaksızın götürmek isterken havalimanının transit bölgesinde gözaltına alınarak tutuklandığını anlatan Atçeken, "Müvekkilim pazardan 5 dolara alınabilen khat bitkisini zulalama yapmaksızın valizine koymuştur. Suç işleme kastı olsaydı maddeleri zulalaması beklenirdi. Etiyopya ve varış noktası olan İsviçre'de bu maddenin kullanılması suç değildir. Beraat kararı verilmelidir. Mahkeme aksi kanaatte ise müvekkilim hakkında 'uyuşturucu madde kullanmak' suçundan hüküm kurulup tahliyeye hükmedilmelidir." şeklinde konuştu.

- Tutukluluğu devam edecek

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti, cezanın alt ve üst sınırı, delillerin toplanma aşamasında olması ve delillerin yok edilmesi, sanığın kaçması, saklanması hususunda kuvvetli şüphe bulunması gerekçeleriyle sanık Alemayehu Yıdnekachew Tekle'nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Uyuşturucu maddenin ne şekilde kullanıldığı, bir kişinin ne kadarlık kişisel ihtiyacını karşılayabileceği, zaman içinde hacminin veya ağırlığının azalıp azalmayacağının tespiti amacıyla Adli Tıp Kurumu'na ve kriminal polis laboratuvarına yazı yazılmasına hükmeden heyet, duruşmayı erteledi.
Kaynak: AA