Solingen Anma Programı Belli Oldu

Almanya’da 29 Mayıs 1993 tarihinde ırkçı bir grubun Solingen’de Genç ailesinin evini kundaklaması sonucu 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği saldırının 25. yıl dönümü dolayısıyla 29 Mayıs Salı günü Düsseldorf ve Solingen’de anma törenlerinin düzenleneceği program belli oldu.

Solingen Anma Programı Belli Oldu
Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu, Solingen anma törenine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV ) Başbakanı Armin Laschet, Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, KRV Eyalet Başbakan Yardımcısı Dr. Joachim Stamp ve Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach’ın katılacağını bildirdi. İlk tören saat 13.00’te Düsseldorf şehrinde başbakanlıkta yapılacak. Başbakanlıktaki törene Almanya Başbakanı Merkel de katılacak. Merkel, ilk kez Solingen anma törenine katılarak, burada bir konuşma gerçekleştirecek. Bu törene ise sadece başbakanlık tarafından davet edilenler katılabilecek. Saldırıda beş ferdini kaybeden Mevlüde Genç de burada bir konuşma yapacak.

Çavuşoğlu’nun konuşması halka açık olacak

Solingen’deki anma töreni ise Mildred-Scheel Meslek Okulu önündeki ırkçılık karşıtı anıtta Solingen Belediyesi tarafından düzenlenecek. Buradaki törene ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, KRV Eyalet Başbakan Yardımcısı Dr. Joachim Stamp ve Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach katılarak birer konuşma yapacak. Ardından kundaklanan evin bulunduğu noktada Kur’an tilaveti ve konuşmaların yapılacağı bir anma programı daha gerçekleştirilecek. Halka açık olacak bölümde Bakan Çavuşoğlu’nun konuşma yapacağı belirtildi. Düsseldorf Başkonsolosluğu ise bu yılki anma törenlerine vatandaşların da yoğun katılım sağlamasının anlamlı olacağını duyurdu.

Acılar hala taze

Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993’te aşırı sağcı bir grup tarafından kundaklanan evde çıkan yangında Hatice, Hülya ve Saime Genç, Gürsün İnce ve Gülistan Öztürk hayatını kaybetmişti. Saldırıyı düzenleyen dört aşırı sağcı ise, 1995 yılında cinayetten hüküm giymiş ancak bir süre sonra tahliye edilmişti.
Kaynak: İHA