Sinop'tan Kısa Kısa

Sinop Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il merkezinde bulunan ilkokul öğrencilerine "Basit kodlama eğitimi" veriliyor.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Perihan Özpınar, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda ilkokul öğrencilerine yönelik eğitim sırasında, Bilim ve Sanat Merkez Müdürü Hakan Süzgün ile Sinop Bilsem Engineering From Sinop In Turkey Robotik Takımı tarafından ücretsiz olarak verilen eğitimin belirli şartlar ve düzende yapılması istenilen işlemlerin bütününü olduğunu söyledi.

Basit kodlama eğitiminin problem çözebilme, eleştirel, yaratıcı, sistematik düşünme, olaylar arasında bağlantı kurma gibi birçok kazanımı olduğunu belirten Özpınar, eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla çalışma yaptıklarını kaydetti.

- İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan'dan "antibiyotik kullanımı" uyarısı

Sinop Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, antibiyotikte akılcı ve ideal olanın, doğru tanı ve sonrasında uygun süreyle kullanımı olduğunu söyledi.

Erşan, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğru antibiyotik kullanımı için mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığının mutlaka sorgulanması gerektiğini belirtti.

Tanı açısından gerekli değerlendirme yapılmadan ve enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılmasının uygun olmayacağı vurgulayan Erşan, şöyle devam etti:

"Enfeksiyon hastalıkları, uygun antimikrobik tedaviyle başarı sağlandığı bir alandır. Gerek toplumda gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte, belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir. Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikler, yaygın olarak yanlış kullanımın gözlendiği soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm değildirler."

Erşan, antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması durumunda bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç gösterebildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bakteriler için antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesidir. Bunun sonucunda daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda işe yaramazlar. Bu durum yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmaması gerekir. Önceki hastalıkta kullanılan antibiyotik, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır."

Kaynak: AA