ABD'nin Anlaşmadan Çekilmesinin Türkiye-İran Ticari İlişkilerine Etkisi

Türkiyeİran İş Konseyi eski Başkanı Bilgin Aygün: 'Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerdeki geçmiş deneyimler göz önüne alındığında ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi iki ülke arasındaki ilişkilere pek fazla etki etmeyecektir' Türkİran Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Engin Alp: 'ABD'nin anlaşmadan ayrılması elbette iki ülkenin ilişkilerine etki edecektir. Bu durum İran'la ticaret yapmak isteyen ülkeleri de tehdit ediyor. Biz iki ülkenin ticari ilişkilerinin mevcut durumda devam etmesini bekliyoruz. İran ve Türkiye yerli para birimleriyle ticaret planı temelinde ilişkilerini sürdürecektir'

ŞAHİN DEMİR - Türkiye-İran İş Konseyi eski Başkanı Bilgin Aygün, "Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerdeki geçmiş deneyimler göz önüne alındığında ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi iki ülke arasındaki ilişkilere pek fazla etki etmeyecektir." dedi.

ABD Başkanı Trump'ın, ülkesinin nükleer anlaşmadan geri çekildiğini açıklamasının ardından, uzmanlar ve iş adamları kararın Türkiye ve İran arasındaki ilişkilere muhtemel etkisini değerlendirdi.

Türkiye-İran İş Konseyinin eski Başkanı Aygün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trump'ın anlaşmadan çekilme ve ardından İran'a yaptırımları geri getirme kararının Türkiye-İran arasındaki ekonomik ilişkilere etkisinin sınırlı olacağını belirtti.

Aygün, şunları söyledi:

"Türkiye, İran'a karşı ciddi yaptırımlar uygulandığında bu ülkenin yanındaydı. Önemli sektörlerde ve özelleştirmede iki ülke arasında iyi bir iş birliği gerçekleşti. İran'da önemli Türk şirketleri ciddi yatırımlar yaptı. Tabii ki Trump'ın kararıyla ortaya çıkan yeni durum iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde kendisini gösterecektir."

İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin artış gösterdiğini belirten Aygün, iki ülkenin ortaya çıkacak sorunların üstesinden gelme kapasitesine sahip olduğunu dile getirdi.

İran ve Türkiye'nin dost ve komşu ülkeler olarak birbirlerini iyi tanıdığını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin her durumda yükselme potansiyelini koruduğunu belirten Aygün, "Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerdeki geçmiş deneyimler göz önüne alındığında ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi iki ülke arasındaki ilişkilere pek fazla etki etmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk-İran Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Engin Alp ise Trump'ın kararının Türkiye-İran arasındaki ticarete muhtemel etkilerini şimdiden öngörmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Alp, sözlerine şöyle devam etti:

"Trump'ın kararı Türkiye ve İran arasındaki ticarette hem olumlu hem de olumsuz durumlar ortaya çıkarabilir. Şu anda İran pazarında belirsizlik hakim. Ülkedeki döviz kurlarının üzerindeki belirsizlik nedeniyle İran'dan mal almak veya bu ülkeye para gönderme işlemleri beklemeye alındı. ABD'nin anlaşmadan çekilme kararı durumu daha da karmaşıklaştırdı."

Alp, Türkiye'nin İran'la ilişkilerini geliştirme arzusunda olduğunu vurgulayarak, "ABD'nin anlaşmadan ayrılması elbette iki ülkenin ilişkilerine etki edecektir. Bu durum İran'la ticaret yapmak isteyen ülkeleri de tehdit ediyor. Biz iki ülkenin ticari ilişkilerinin mevcut durumda devam etmesini bekliyoruz. İran ve Türkiye yerli para birimleriyle ticaret planı temelinde ilişkilerini sürdürecektir." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerdeki temel sorunlardan birinin de bankalar yoluyla para transferinin önündeki engeller olduğunu Türkiye'deki bazı bankaların İran'la çalışmaktan kaçındığını anlatan Alp, şunları kaydetti:

"Anlaşmadan çekilme kararı her ne kadar yabancı ürünlerin tedariki veya ithalatı konusunda bazı sorunlara neden olsa da Türkiye veya İran'da üretilen malların ticaretine etkisi olmayacaktır. Bu da iki ülkenin yerli üretim ve karşılıklı ticaret hacminin artması için fırsatlar oluşturabilir."

İranlı otobüs üretim şirketi Akia Genel Müdürü Mustafa Kazımi de otobüs fabrikasının yaptırımlar döneminde Türk ortaklarıyla kurulduğunu hatırlattı.

ABD'nin anlaşmadan çekilerek yaptırımları geri getirme kararının iki ülke arasındaki ticareti ciddi şekilde etkilemesi ihtimalinin uzak olduğunu belirten Kazımi, "İran daha çok petrol ticaretinde paraya erişimde sorunlar yaşıyor. Türkiye konusu daha farklı. İki ülkenin ekonomik ilişkileri enerji ticaretinin yanında turizme dayanıyor. Bu nedenle kimse turizmi engelleyemez." diye konuştu.
Kaynak: AA