Kamu Denetçiliği Kurumu Personeline İşaret Dili Eğitimi Düzenleniyor

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ’’Eğer bir toplum, kendi içerisinde bulunan engellilere gerekli ilgi gösteriyorsa o toplum ilerlemiş bir toplumdur’’ dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nda (KDK) uzman, uzman yardımcıları ve kurum personellerine işitme engelliler tarafından gelen başvurular ve görüşmelerin daha sağlıklı olabilmesi amacıyla işaret dili eğitmenleri tarafından 120 saat sürecek işaret dili eğitimi veriliyor. Eğitim öncesi gerçekleşen toplantıda konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ’’Hayatın kendisi zaten zor. Engelli vatandaşlarımız için bu zorluklar birkaç misli daha artıyor. KDK’nın ana görevi de hayatı kolaylaştırmak. Bu kurumda görev yapan arkadaşların sorumluluğu daha farklı ve bunların topluma verdiği katkı çok daha anlamlı. Çünkü hayatı kolaylaştırmaya çalışıyorsunuz’’ ifadelerini kullandı.

KDK personelinin yaklaşık yüzde 10’unun işaret dili kursunu almak için müracaat ettiğini belirten Malkoç, bunun da kurumun bu konudaki hassasiyetini ve duyarlılığını ortaya koyduğunu kaydederek, ’’KDK’nın ana görevi idareyle vatandaşlarımızın arasındaki ilişkilerde vatandaşımızın avukatlığını yapmak, idareye de yardımcı olmak, yol göstermek. Bu çerçevede daha fazla desteğe,ve ilgiye muhtaç olan vatandaslarımıza kurum olarak bu desteği vermeye çalışacağız. KDK olarak bize başvuran engeli vatandaşlarımıza özel bir önem gösteriyoruz. onların haklarıyla ilgili oldukça titiz davranmaya çalışıyoruz. Eğer bir toplum, kendi içerisinde bulunan engellilere gerekli ilgi gösteriyorsa o toplum ilerlemiş bir toplumdur. Toplumların gelişmişliği ve gücü engellilere, çocuklara, kadınlara ve yaşlılara gösterdiği ilgiyle destekle doğrudan orantılıdır. Bizim medeniyetimiz ve inancımız bizi bunlara teşvik eden bir medeniyettir’’ değerlendirmelerinde bulundu.

Bu çalışmanın engelli vatandaşları daha iyi anlamaya yönelik başlatılmış olduğunu vurgulayan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nazir Gül, ’’MEB’de örgün eğitim ve yaygın eğitim kapsamında yürütmüş olduğumuz çalışmalar hepinizin malumu. Özellikle yaygın öğretim çerçevesinde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak yürütmüş olduğumuz pek çok faaliyetler ve kurslarla tüm insanımıza gerek hobi düzeyinde, gerek günlük hayatı kolaylaştırmaya yönelik, gerekse meslek edindirme ve istihdama yönelik olsun pek çok alanda yürütmüş olduğumuz çalışma ve kurslarla ülkemizin tüm alanındaki her yaştan, her cinsiyetten, her gruptan insana ulaşma imkanını yakalamaya çalışıyoruz. Bu anlamda müdürlüğümüzce yürütülen yaygın eğitim çerçevesinde 3 bin 319 kursumuzun varlığından söz edebiliriz. 2017 yılı itibariyle 7 milyonu aşkın vatandaşımızın bu kurslarımızdan yararlandığını ve belge aldığını belirtecek olursak, yapılan işin ehemmiyeti ortaya çıkmış olur’’ diye konuştu.

KDK’nın bu konuda göstermiş olduğu anlayışı takdir eden Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bakanlık bünyesinden engellilere yönelik pek çok kurs programımızın varlığı söz konusu olduğu gibi, işitme engellilerle ilgili olarak da üç temel kursumuz var. Bunlardan birincisi temel düzeyde, diğer ikisi ise eğitici eğitimine yönelik olarak belirlemiş oluğumuz kurslarımız. Biz son yıllarda 2 milyonu aşkın engelli vatandaşımıza genel anlamdaki kurslarımız çerçevesinde faaliyetlerde bulunduk.’’

Kadın, Çocuk ve Engelli Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak ise, ’’Engelli gruplarla çalışmaya başlayalı hepsinin değişik alanlarda zorluklar yaşadıklarını üzülerek görmekteyiz. KDK olarak amacımız, kamudaki şeffaflığın ve her vatandaşımızın her türlü kamu hizmetine erişiminin sağlanmasında rehberlik hizmeti göstererek onlara kamu hizmetine erişimlerinde danışmanlık faaliyetlerini yürütmek. Bunlar dosya kapsamında veya kurumumuza bir şekilde ulaşan sorunlar bağlamında inceleniyor. Bunlardan bir tanesi de işitme engelli vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişiminde yaşadıkları zorluklar. Sadece kendileri değil aile fertleriyle birlikte devletimizin sağladığı kamu hizmetlerine erişimdeki zorlularını fark ettik. Ayrıca tavsiye veya kararlarımızla yaptığımız incelemelerle kamu idareleriyle ortak bir çalışma yapacağız. Bunun dışında da engelli vatandaşlarımızın KDK’ya erişiminde kolaylık sağlamak amacıyla önce kendi çalışanlarımızın işaret dilini öğrenmeleri gerektiğinin farkına vararak personellerimizin eğitimine başladık’’ açıklamalarında bulundu.

Kamu Denetçileri Saadettin Kalkan ve Yahya Akman da bu çalışmaların toplum için gerekli olduğunu belirterek, KDK’ya ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nazir Gül’e teşekkürlerini ilettiler.

Konuşmaların ardından Çankaya Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Banu Karatay, işaret dili eğitim açılış programı dersi kapsamında katılımcılara kısa bir ders verdi.
Kaynak: İHA