11. Asansör Ve Asansör Teknolojileri Fuarı

İzmir'de kapılarını açan 11. Asansör ve Asansör Teknolojileri Fuarı'nda (INELEX) sergilenen yapay zeka kullanılan asansörlerin büyük ilgi topladığı belirtildi.

Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen, yaptığı açıklamada, yapay zeka kullanılan asansörlerin büyük ilgi topladığını belirterek asansör ve diğer ekipman tedarikçileri, müteahhitler, asansör bakım firmaları ile çeşitli görüşmeler yapıldığını ifade etti.

İnşaat sektörünün büyümesiyle asansör teknolojilerinin de hızlandığını dile getiren İşleyen, bu kapsamda yapay zekalı akıllı asansörlerin tasarlanmaya başlandığını belirtti.

Dünyada günde 1 milyar yolcu taşıyan 12 milyon yarı otomatik dikey ulaşım sistemi bulunduğunu ve bu sayının her geçen gün arttığını vurgulayan İşleyen, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki kentsel dönüşüm ile birlikte asansör sektörü ciddi bir ivme kazandı. Sektördeki baş döndüren gelişmeleri sergilediğimiz fuarımız ilgi odağı oldu. Asansör ve diğer ekipman tedarikçileri, imalatçılar, müteahhitler, proje yönetim temsilcileri, mimarlar, inşaat ve elektrik mühendisleri ve diğer mühendisler, asansör bakım firmaları, servis firması sahipleri ve danışmanları doğru yatırım kararları almak için organizasyonumuzu ziyaret ediyorlar."

Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği Başkanı Mert Öğüşlü ise, Türkiye'de asansör pazarının çok canlı olduğunu belirterek, "Yapay zeka kullanılan yeni nesil teknolojilerle üretilmiş asansörlere de büyük talep var. Türkiye'de yılda ortalama 25 bin adet asansör ünitesi montajı yapılıyor. Sektörün yüzde 5.5 ila 7 büyümesi ve toplam pazarın 1 milyar avroyu aşması Türkiye'deki asansör pazarının daha da büyüdüğünü gösteriyor. Bu büyüme hızı ile Türkiye, birçok Avrupa ülkesini geride bırakmış durumda." ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca fuardaki dubleks evlerin katları arasında kullanılan engelli asansörleri ve merdiven çıkabilen engelli asansörlerinin ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördüğü kaydedildi.

Kaynak: AA