Kardüz Yaylası'nı Kış Turizmine Kazandırma Çalışmaları

Salzburg Kayak Federasyonu Başkanı Gensbichler, beraberindeki heyetle Düzce'nin Kardüz Yaylası'nda incelemelerde bulundu Gensbicler: 'Kurulması planlanan alanın 30 kilometre çevresinde arayacağınız her şey var. Dağ var, şelale var, harika bir doğa var. İsteyebileceğimiz her şey var. Burada her şey hazır. Burada mutlaka bir adım atmamız gerekiyor'

Kardüz Yaylası'nı Kış Turizmine Kazandırma Çalışmaları
Avusturya'nın Salzburg eyaleti Kayak Federasyonu Başkanı Bartl Gensbichler, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde kayak merkezine dönüştürülmesi planlanan Kardüz Yaylası'nı gezdi.

Kayak merkezleriyle ünlü Avusturya'dan heyetle Düzce'yi ziyaret eden Gensbichler, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şubesi tarafından düzenlenen "Dost Meclisi" toplantısına katıldı.

Gensbichler, burada yaptığı konuşmada, Düzce'ye seve seve geldiğini ve Avusturya'da bulunan kayak merkezleri gibi bir tesisin kentte kurulması için yardımcı olmak istediklerini söyledi.

Tesis kurmanın yanında kayak yapma konsepti oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Gensbichler, "Kurulması palanlanan alan çok büyük değil. Burada bu işe küçük çaplı başlamak gerekli. İnsanların memnuniyetini kazanmak gerekli. Tesise sadece kayak olarak bakmamak lazım. Burası doğası ile harika bir yer. Burayı işlenmemiş bir pırlanta olarak görüyorum." diye konuştu.

Gensbichler, kente doğa anlamda her şeyin mevcut olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kurulması planlanan alanın 30 kilometre çevresinde arayacağınız her şey var. Dağ var, şelale var, harika bir doğa var. İsteyebileceğimiz her şey var. Burada her şey hazır. Burada mutlaka bir adım atmamız gerekiyor. Biz de çok ufak çaplı başladık. Kayak merkezi yapımından sonra fakir olan yöremiz birden büyüdü. Tabii bize yatırımcılarımız öncülük etti. 1950'de ilk yatırım yapıldı. Daha sonra gördük ki insanların buraya bir talebi var. Şimdi Avusturya'nın Salzburg kenti dünyanın en iyi turistik yerlerinden biri. Düzce'ye baktığınızda sizin turistleriniz önünüzde. İstanbul ve Ankara'nın tam ortasındayız ve insanlara burada ne yapacağımızı tanıtmamız gerekiyor. Bunun için de mutlaka bir adım atmamız gerekiyor. "

Bölgeye bir raylı sistemin kurulma çalışmalarının olduğunu ve bu sistemin buradaki ulaşımı oldukça rahatlatacağının altını çizen Gensbichler, "Burada istediğimiz her şey var. Sadece kış değil, doğa ve spor turizminin tamamına uygun. Bisiklet ve diğer sporlar rahatlıkla yapılabilir. Bizim 1,6 milyon kış aylarında, 800 bin kişi ise yaz aylarında turistimiz var. Bu bizim yaşam biçimimiz oldu." diye konuştu.

- "Kardüz a yatırımcısını bekliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak ise Düzce'nin Salzburg bölgesi ile benzer özelliklere sahip olduğunu belirtti.

O bölgeye giderek çalışma ve inceleme yaptıklarını, 2013'te de Kardüz'ün, 'Kültür Turizm ve Gelişim Bölgesi' ilan edilmesi için bakanlığa müracaatta bulunduklarını anlatan Budak, "Bakanlar Kurulu, 2014 yılında 'Kültür Turizm ve Gelişim Bölgesi' olarak kabul etti. Ülkemiz şu anda hükümetimizin aldığı karar gereği ekonomik yatırımlar anlamında 5 bölgeye ayrılıyor. Hakkari'ye yapılacak bir yatırımla Kardüz'e yapılacak yatırım aynı teşvik alacak. Kardüz şu anda yatırımcısını bekliyor. Bakanlığımız tahsisini yaptıktan sonra herhangi bir yatırımcı gelip çalışmasını yapacak." şeklinde konuştu.

Heyet, toplantının ardından Kardüz Yaylası'nı gezerek incelemelerde bulundu.
Kaynak: AA