SANKO Üniversitesi 'Sankonuk' Programı

ABD Harvard Üniversitesi’nden Dr. Beyaz: 'Şu ana kadar insanda tanımlanan 200’un üzerinde farklı kanser turu bulunmaktadır' 'Kanser, beslenme, genetik değişimler, yaşlanma ve bağışıklık sistemi gibi faktörlerin etkisine göre şekillenebilen bir hastalıktır'

ABD'nin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Bölümü’nden Dr. Semir Beyaz, şu ana kadar insanda tanımlanan 200’un üzerinde farklı kanser türü bulunduğunu söyledi.

Dr. Beyaz, Sanko Üniversitesi tarafından düzenlenen SANKONUK Programı kapsamında Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi gerçekleştirilen konferansta, kansere etki eden faktörler konusunu anlattı.

Kanserin yıllardır insan sağlığını tehdit eden hastalıkların başında geldiğini belirten Dr. Beyaz, "Çok karmaşık bir hastalık olarak kanser, dokuların içinde belli kurallara göre bölünen ve farklılaşan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek dokunun işlevini kaybetmesine ve dokunun oluşturduğu organda hasara neden olur." dedi.

Beyaz, şu ana kadar insanda tanımlanan 200’un üzerinde farklı kanser turu bulunduğuna işaret ederek bir dokuda başlayan kanserin zamanla farklı özellikler kazanarak farklı doku ve organlara yayıldığını ve hastanın temel yaşamsal işlevlerini tehdit ettiğini vurguladı.

Son yıllarda bilim dünyasında yankı uyandıran araştırmalar kanser oluşumuna ve seyrine etki eden hücresel ve moleküler mekanizmaları ortaya koyma konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Beyaz, şunları kaydetti:

"Kanser, beslenme, genetik değişimler, yaşlanma ve bağışıklık sistemi gibi faktörlerin etkisine göre şekillenebilen bir hastalıktır. Kansere etki eden faktörlerle ilgili yaptığımız bilimsel çalışmalardan örnekler vererek, kanserin hücresel ve moleküler düzeyde doğru bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu çalışmaların sonuçları önemli bir umut ışığı olsa da doğrudan hastalara uygulanması için daha çok zamana ve hem temel bilimlerde hem de klinikte ilave çalışmalara ihtiyaç var. Normal şartlarda, sağlıklı bir insanda bağışıklık sistemi hücreleri kontrolsüz bir şekilde bölünen ve doku hasarına neden olan hücreleri algılayıp yok edebilmektedir. Ancak, son yıllarda yapılan çalışmalar, kanser hücrelerinin uğradığı genetik değişiklikler sonucunda bağışıklık sisteminden kaçabildiğini ve bağışıklık sisteminin kanser ile savaşmasını engelleyebildiğini gösterdi. Bu çalışmaların ışığında, su anda kanser hastalarında bağışıklık sistemini aktif hale getirecek tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Henüz ilk aşamalarında olan bu çalışmalar bazı kanser türlerinde (melanoma) oldukça olumlu sonuçlar verse de diğer kanser türlerinde bağışıklık sistemi yoluyla kanser tedavisi için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır."

Dr. Beyaz, kansere sebep olan en önemli etkenlerin başında genetik değişikliklerin geldiğini ve bu genetik değişikliklerin aynı kanser türünde bile hastadan hastaya büyük farklılık gösterdiğine dikkati çekti.

Bu alanda çalışan bilim insanları olarak kansere karşı savaşlarında bütün kanser hastalarının yanında olduklarını, yılmadan, azimle çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Beyaz, "Onlardan da isteğimiz, yılmadan, azimle ve umutlarını ne olursa olsun kaybetmeden savaşsınlar. Sadece kazanmak için değil, aynı zamanda vazgeçmemiş olmak için." dedi.

Sunumunun ardından katılıcıların sorularını yanıtlayan Dr. Semir Beyaz’a SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlker Saygılı, armağan takdim etti.

Kaynak: AA