AEÜ'nün TÜBİTAK Projesi Kabul Edildi

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesinin hazırladığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi kabul edildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sözen’in liderliğini yürüttüğü proje, 59 bin 830 lira bütçeyle TÜBİTAK tarafından onaylandı.

"İleri Düzey Kuru Fasulye Genotiplerinin Agro-Morfolojik, Genetik ve Kalite Özeliklerinin Belirlenmesi" projesi hakkında bilgi veren Sözen, iki yıl süre ile projenin desteklenerek araştırılacağını, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) ile işbirliğiyle hareket edileceğini kaydetti.

Sözen, "Ülkemizde kuru fasulye yetiştiriciliği yapılan Karadeniz Bölgesi, Kelkit Vadisi ve Kırşehir'e bağlı ilçe, belde ve köylerden toplanan yerel kuru fasulye populasyonları içinden seleksiyonlar sonucu saflaştırılan 26 kuru fasulye hattı ile 4 kuru fasulye çeşidini detaylı olarak incelenecek. Çeşit ve Bölge Verim Denemelerine alınarak tescile aday kuru fasulye hatlarının belirlenmesini sağlayacağız. Proje tamamlandığında ise kuru fasulye hatlarının tescil ettirilmesi ile bodur tip formunda makineli tarıma uygun, hastalıklara dayanıklı ve üstün verimli kuru fasulye çeşitlerini bölge çiftçisinin ekmesine imkan tanınacak." ifadelerini kullandı.

Projede, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Karadavut, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ziya Dumlupınar ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Hüseyin Özçelik de araştırmacı olarak yer alıyor.

Kaynak: AA