Kalp Sağlığı Haftası

Trabzon Sağlık Müdürlüğü: 'Gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımlar, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacaktır'.

Gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımların, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacağı bildirildi.

Trabzon Sağlık Müdürlüğünden, Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, her yıl nisan ayının ikinci haftasının "Kalp Sağlığı Haftası" olarak kutlandığı belirtildi.

Kalp ve damar hastalıklarının, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ölümlerin birinci sırasını oluşturduğu vurgulanan açıklamada, "Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir." denildi.

Açıklamada, kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerinin yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda kalp ve damar hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet olduğu işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca sigara kullanımı inmeye, akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Dünyada her yıl 5 milyon insan, yurdumuzda her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaradan ölmektedir. 2025 yılında bu rakamın dünyada 8 milyona, ülkemizde 250 bine çıkması beklenmektedir. Bütün bu korkunç tabloya rağmen belki de konunun en rahatlatıcı tarafı kardiyovasküler hastalıkların önlenebilir hastalıklar olmasıdır. "

Dünya Sağlık Örgütü'nün kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirttiği de aktarılan açıklamada, "Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onların uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, kalp sağlığını korumanın önemli olduğu belirtilerek, "Gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımlar, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacaktır. Kalbinizi korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek sizin elinizde. Kalp sağlığınızı korumak, hayatınızı korumak demektir." denildi.
Kaynak: AA