ABD'de ÜFE Beklentileri Aştı

Ülkede, ÜFE, martta aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) martta aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3 artarak piyasa beklentilerini aştı.

ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, ÜFE, martta önceki aya kıyasla yüzde 0,3 artarak 0,1 seviyesindeki aylık beklentinin üzerinde gerçekleşti. Son 12 ayda yüzde 2,8’den 3’e yükselen ÜFE’ye yönelik yıllık beklenti ise yüzde 2,9 seviyesindeydi.

Raporda, ayrıca gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE’nin aylık yüzde 0,3 arttığı bildirildi. Yıllık bazda yüzde 2,5’ten yüzde 2,7’ye yükselen çekirdek ÜFE’nin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,6 artması bekleniyordu.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Analistler, üretici enflasyonun martta düşen enerji fiyatlarına rağmen artmasının fiyat artışlarının geniş bir tabana yayıldığına işaret ettiğini belirtiyor.

Yatırımcılar, ÜFE’deki artışın tüketici fiyatlarına ne zaman ve ne oranda yansıyacağı merak ediyor. Mart ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yarın açıklanacak.

Kaynak: AA