Macron Açıklaması '1 İle 6 Ay Arası Hapis Cezaları Hapishane Dışında Yapılabilecek'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Agen şehrinde Hapishane Yönetimi Okuluna ziyaret gerçekleştirdi. Macron ziyaretinde hapishane reformu hakkında bilgi vererek, “1 ile 6 ay arası hapis cezaları hapishane dışında yapılabilecek” dedi.

Adalet Bakanı Nicole Belloubet’in de eşlik ettiği Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yapmayı hedeflediği değişiklikleri duyurdu. Macron 1 aylık hapis cezalarının “işe yaramadığını” dile getirirken, hedeflediği adaletin sembolik değil etkili adalet olduğunu söyledi.

Fransız Cumhurbaşkanı, 1 ile 6 ay arası hapis cezalarının hapishane dışında elektronik bileklik ile veya kamu hizmeti şeklinde yapılabileceğini duyurdu.

“Ceza toplumun geri kalanını korumalıdır, oysa bugün baktığımızda tekrar eden suçlar cezanın bu görevini yerine getirmediğini göstermekte” diyen Macron, hapis cezasının ayrıca suçluyu eğitmek gibi bir işlevi olduğunu fakat günümüz sisteminin bunu sağlamadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı hapis cezası almış insanların özgürlüğü kısıtlanmış birer birey olduğunu fakat diğer haklarına hala sahip olduklarını, bu kişilerin topluma tekrardan karışacaklarını ve buna imkan verilmesi gerektiğini hatırlattı.

Öte yandan, hapishane koşulları çok eleştirilen Fransa’da hapishanelerde doluluk ortalaması yüzde 120, bazı yerlerde yüzde 200 oranına sahip.
Kaynak: İHA