Kazaların Yüzde 88'İ Sürücü Kaynaklı

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Türkiye’de kazaların yaklaşık yüzde 90’ının sürücülerden kaynaklandığını belirterek, “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin. İnsan unsuru her şeyin başında geliyor. Ocak ayında bir önceki yıla göre trafik kazalarında yüzde 5 artış yaşandı. Ocak ayında meydana gelen 32 bin 256 kazada 20 bin 306 kişi yaralandı, 252 kişi olay yerinde hayatını kaybetti” dedi.

Kazaların Yüzde 88'İ Sürücü Kaynaklı
Yerleşim yerlerinde daha çok kaza oluyor

Gelişen teknoloji, araç ve yolların daha bakımlı hale gelmesine rağmen trafik kazalarındaki artışın bir türlü engellenemediğini kaydeden Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Trafik kuralları çok uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkmış kurallardır. Bu sebeple trafik kurallarına uymak ve her şeyde olduğu gibi trafikte de birbirimize saygılı olmak can ve mal emniyetimiz açısından birinci derecede önemlidir. Maalesef ocak ayında yaşanan ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre bin 899 artışla 12 bin 359 olarak kayıtlara geçti. Meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 75’i yerleşim yerinde, yüzde 25’si yerleşim yeri dışında meydana geldi. Yerleşim yerinde meydana gelen kazalarda 93 kişi hayatını kaybederken yerleşim yeri dışında ki kazalarda ise 159 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Ölümlü ve yaralamalı kazaların yüzde 25’nin yaşandığı yerleşim yeri dışında meydana gelen kazalarda ölenlerin oranı ise yüzde 63 olarak gerçekleşti” diye konuştu.

“Kazar genellikle sürücü kusurundan kaynaklanıyor”

"Kazalar en çok sürücü kusurlarından kaynaklanıyor"

Trafik kazalarına en çok yandan, arkadan, yayaya çarpma, yoldan çıkma, devrilme, savrulma ve takla atma şeklinde meydana geldiğinin belirlendiğini kaydeden Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Trafik kazalarında kusur oranı yüzde 88’i sürücü kaynaklı olarak gerçekleşiyor. Ocak ayında meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarında 12 bin 208 sürücü kusuru tespit edildi. Sürücü kusurlarının başında hız, sonrasında ise hava yoldaki şartlara göre uyarı levhalarına uymamaktan kaynaklanmıyor” dedi.

“74 bin 769 araç trafikten men edildi 11 bin 387 kişiye alkolden işlem yapıldı”

Kazaların en büyük nedeninin alkollü araç kullanımından kaynaklandığını her gün yaşanan onlarca acıya rağmen halen alkollü araç kullananların olduğunu belirten Başkan Özmeriç, Ocak ayında alkollü vaziyette direksiyon başına geçen 11 bin 387 sürücüye işlem yapıldığını kaydetti.

Bu dönemde çeşitli nedenlerle 74 bin 769 araç trafikten men edilerek sürücülere 101 milyon 315 bin 914 TL, araç plakalarına ise 176 milyon 94 bin 723 TL para cezası uygulandığını belirten Başkan Özmeriç, Ocak ayında yaşanan trafik kazalarının bir önceki yıla göre yüzde 5 arttığını trafik kazalarında ölenlerin sayısının ise bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 35 artış gösterdiğinin tespit edildiğini kaydetti.

Kaynak: İHA