8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne Doğru

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Avrupa Birliği Eğitim Programlarındaki Yeri" konulu söyleşi düzenlendi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Avrupa Takımı Uzmanı Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli, ETSO'da düzenlenen söyleşide, kadın ve erkeğin farklı fiziksel özelliklerinin olduğunu belirterek, "Kadınlar ve erkeklerin toplumsal ve davranışsal özelliklerinin tümünün temelinde biyoloji yatar. Bu biyolojik gerçekler, kadın ve erkek arasındaki davranış farklılığı, toplum tarafından siyasal ve ekonomik düzenlemelerde genelleyici bir durum yaratmıştır." ifadelerini kullandı.

Toplumsal cinsiyetin biyolojik cinsiyetten farklı olarak toplum tarafından inşa edilen, tarihi ve kültürel olarak değişen, sosyal ve kültürel faaliyetlerle bilinçli bir şekilde üretilen bir kavram olduğunu ifade eden Kılıçbeyli, "AB'de toplumsal cinsiyet, kadın ve erkeğin toplumsal inşasıdır. Biyolojik cinsiyetin toplumsal yaşamda, kamusal alanda ve özel yaşamda kadın ile erkeklere verilen görevler, fonksiyonlar ve roller doğrultusunda tasarlanmış biçimi, kadın ve erkekliğin kültüre özgü tanımlanmış halidir." dedi.

Söyleşiye, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA