Son Kaynak Tedarik Tarifesi Elektrik Tüketicilerine Avantaj Sağlayacak

Enerji Ticareti Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çalışır: 'Piyasada ortaya çıkan 'zam yapıldı' anlayışının doğru olduğunu düşünmüyoruz ancak eskisi gibi sabit bir tarife yerine değişken bir fiyatlama olmasının tüketicilerde bir çekince yarattığını görebiliyoruz' 'Aslında bu tarife yapısıyla tüketiciler daha rekabetçi bir fiyattan yararlanma fırsatına sahip olacaklar'.

HÜSEYİN ERDOĞAN - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çalışır, yarın yürürlüğe girecek son kaynak tedarik tarifesine ilişkin, "Piyasada ortaya çıkan 'zam yapıldı' anlayışının doğru olduğunu düşünmüyoruz ancak eskisi gibi sabit bir tarife yerine değişken bir fiyatlama olmasının tüketicilerde bir çekince yarattığını görebiliyoruz. Aslında bu tarife yapısıyla tüketiciler daha rekabetçi bir fiyattan yararlanma fırsatına sahip olacaklar." dedi.

Çalışır, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan ve 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan son kaynak tedarik tarifesini AA muhabirine değerlendirdi.

Tarifenin, yıllık tüketimi 50 milyon kilovatsaatin üzerindeki büyük tüketicilere yönelik olduğunu ifade eden Çalışır, bu tüketim faturalandırıldığında aylık 1,5 milyon liranın üzerinde, yıllık yaklaşık 20 milyon lira tutarında olduğuna dikkati çekti.

Çalışır, ülkede yıllık 50 milyon kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketimi olan yaklaşık 300 abone bulunduğunu ve bunların çoğunluğunun sanayicilerden oluştuğunu söyledi. Çalışır, ilerleyen yıllarda bu limitin de serbest tüketici limiti gibi düşebileceğini dile getirdi.

Tamer Çalışır, yeni sistemde fiyatların hesaplanmasında izlenecek yönteme ilişkin şu bilgileri verdi:

"Tarifede, Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) maliyetlerinin toplamının üzerine yüzde 12,8 oranında bir marj belirlendi. Bu marj işletme maliyetleri, diğer maliyetler ve tedarikçilerin kar marjlarını içeriyor. 1 Nisan'dan sonra bu tarifede kalan tüketiciler için oluşacak fiyat PTF ve YEKDEM'e göre değişken olacaktır. Piyasada ortaya çıkan 'zam yapıldı' anlayışının doğru olduğunu düşünmüyoruz ancak eskisi gibi sabit bir tarife yerine değişken bir fiyatlama olmasının tüketicilerde bir çekince yarattığını görebiliyoruz. Aslında bu tarife yapısıyla tüketiciler daha rekabetçi bir fiyattan yararlanma fırsatına sahip olacaklar.

Piyasadan aldığımız bilgi neredeyse tüm tüketicilerin yeni tedarikçileriyle pazarlıklarını tamamlayıp seçim sürecini sonlandırdığı yönünde. Yani bu bahsettiğimiz son kaynak tedariği tarifesindeki fiyata maruz kalan kimse olmayacak gibi görünüyor. Böyle bir tarifenin varlığı bu miktarlarda elektrik tüketen ancak ikili anlaşma yoluyla herhangi bir tedarikçiyle anlamaşamayan, muhtemelen ödeme problemi olan ve riskli kategoride görülen büyük tüketiciler için geçerli olacaktır. Rekabetin çok yoğun yaşandığı bu piyasada tüketiciler istedikleri gibi pazarlık ve anlaşma yapabilecekler, daha karlı olabilecekler."

Çalışır, bu tüketiciler için daha önce ulusal tarife açıklandığını ve her 3 ayda bir güncellendiğini, şimdi ise dönem dönem PTF ve YEKDEM'deki değişkenlikten dolayı daha avantajlı fiyattan elektrik tedarik edilebileceğini belirtti.

Yüksek miktarda elektrik tüketimi olan bu kapsamdaki tüketicilerin ikili anlaşma yoluyla elektrik tedarik şirketleriyle anlaştığını dile getiren Çalışır, şunları kaydetti:

"Bu tarife 1 Nisan'da devreye girecek fakat mart başında tüketicilerin yeni tedarikçileri ile ilgili bütün işlemler tamamlandı ve anlaşmalar yapıldı. Bu anlaşmaların geneli de endeksli yani değişken fiyattan oldu. Tarifede yüzde 12,8 olarak açıklanan ve ek maliyetlerle kar marjını da içeren oranın bazı yerlerde yüzde 2'lere kadar düştüğünü duyuyoruz. Bundan 6 ay sonra daha net görüş bildirebileceğimiz ve kullandıkça göreceğimiz bir sistem olacak. Ayrıca, bu tarifeyle elektrik fiyatlarındaki yükselme algısı yanlış, zira her ne kadar adı tarife olsa da bu mekanizmanın maliyet bazlı fiyatlandırma metodolojisi olarak değerlendirilmesi daha doğru olacaktır."​
Kaynak: AA