Eğitim Öğretim Yılının İkinci Yarıyılı Süt Dağıtımıyla Açıldı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okul sütü programının başladığı 2011-2012 eğitim öğretim yılından bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyar kutu sütünün öğrencilere dağıtıldığını belirterek, “Bu dönem haftada 3 gün toplam yaklaşık 6 milyon öğrencimize yaklaşık 255 milyon paket süt dağıtımını gerçekleştireceğiz. Böylelikle 7 yıllık uygulama sonunda öğrencilerimize dağıtmış olduğumuz kutu süt miktarı 1 milyar 750 milyonun üzerine çıkacaktır” dedi.

Eğitim Öğretim Yılının İkinci Yarıyılı Süt Dağıtımıyla Açıldı
2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılı başladı.

Okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve ortaöğretimdeki, yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün ders başı yaptı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç, Ankara Valisi Ercan Topaca Muazzez Karaçay İlkokulu’nda Okul Sütü Programının açılış törenine katıldı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, programda yaptığı konuşmada Afrin’deki Zeytin Dalı Operasyonunda şehadete kavuşan şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek, “Bu ülke için şehit olmayı isteyenler olduğu sürece bizler burada rahatça eğitimimizi göreceğiz. Bayrağımızın gölgesinde huzur içinde yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Bugün 65 binin üstünde okulda 18 milyona yakın öğrenci ve 1 milyon 71 bin öğretmenle yeni öğretim yılının ikinci döneminin başladığını belirten Yılmaz, “Öğretmenlerime ve öğrencilerime üstün başarılar diliyorum. Eğitim öğretim yılının ikinci yarısının sağlıklı, hayırlı ve güzel bir etkinlikle başlıyoruz. Bu eğitim öğretim yılının okul sütü programını başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Okul sütü programını hem devam ettireceğiz hem de genişleteceğiz”

Okul sütü programının ilkokul çağındaki öğrencilere süt içme sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılması için başlandığını hatırlatan Yılmaz, “Bu program 7.yılına girdi. Öğrenci ve velilerimizin okul sütü programından memnun olduklarını, programın daha da geliştirilerek devam etmesini istiyorlar. İmkanlar el verdiği ölçüde okul sütü programını hem devam ettireceğiz hem de genişleteceğiz” açıklamasında bulundu.

Bu yarıyılda bir önceki yarıyılda olduğu gibi öğrencilere daha kaliteli bir eğitim vermek için çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

“Bunun için gerekli her geçen gün yeni öğretmenleri yeni derslikleri yeni eğitim teknolojilerini yeni öğretim programlarını eğitim ailemizin hizmetine sunuyoruz. Öğrencilerin sağlıklı bir şekilde okula devam etmeleri sisteminde sağlıklı ve başarılı bir şekilde işlemesini sağlayacaktır. Okul sütü programı çocuklarımızın daha sağlıklı eğitim almaları için yapılan çalışmalardan biridir. Daha iyi bir Türkiye ve daha iyi bir gelecek ancak sağlıklı nesillerle mümkündür. Öğrencilerimize doğru beslenme alışkanlığının kazandırılmasını önemsiyoruz. Sağlıklı beslenme alışkanlığı öğrencilerimizin hayatta daha da daha çok başarılı olmalarını sağlar.”

Sütün tüketilebilecek en güzel gıdalardan birisi olduğunu ve alternatifinin olmadığını söyleyen Yılmaz, “Süt yoğurt ve peynir rahatlıkla Türkiye’de bulunabilecek. Süt ürünleri üretiminde Avrupa’da da birinciyiz. 19 milyon tüketimimiz var. Önümüzdeki dönemde tüketim alışkanlığını daha da arttırmak istiyoruz. Sütün tüketiminin başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta alışkanlık haline getirilmesi önem arz etmektedir. Türkiye’de 19 milyon ton süt üretilmektedir. Sütün üretiminde bir sorun yoktur. Ancak AB ülkeleriyle kıyaslandığında biraz daha süt tüketiminin arttırılması gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

“Bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyar kutu süt öğrencilerimize dağıtılmıştır”

Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Okul sütü programının başladığı 2011-2012 eğitim öğretim yılından bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyar kutu süt öğrencilerimize dağıtılmıştır. Bu dönem haftada 3 gün Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri Türkiye geneli resmi özel okullarda anaokulu, anasınıfı, uygulama sınıfı ve ilkokulda toplam yaklaşık 6 milyon öğrencimize yaklaşık 255 milyon paket süt dağıtımını gerçekleştireceğiz. Böylelikle 7 yıllık uygulama sonunda öğrencilerimize dağıtmış olduğumuz kutu süt miktarı 1 milyar 750 milyonun üzerine çıkacaktır.”

Eğitimde fiziki altyapıya ilişkin sorunların büyük ölçüde çözümlendiğini söyleyen Yılmaz, “Nitelik ve kalite talebi bu dönemde daha öne çıktı. Önümüzdeki dönemde eğitimin kalitesini yükseltmek için çalışacağız. Öğrencilerimize her geçen eğitim öğretim yılında daha da iyi imkanlarla eğitim hizmeti vermeye devam edeceğiz” dedi.

Ankara Valisi Ercan Topaca, çocukların geleceğe maddi, manevi, bedensel ve zihinsel olarak en güzel şekilde hazırlanmasının devletin en önemli amaçlarından birisi olduğunu belirterek, okul sütü projesinin de bu hedefi destekleyen önemli bir proje olduğunu vurguladı.

Sütün gıdalar içerisinde çok faydalı bir içecek olduğunu anlatan Topaca, “Süt içmeyi bizde büyükleriniz olarak sizlere tavsiye ediyoruz. Sizlere sağlıklı ve uzun ömür diliyoruz. Bunun yolu da bol süt içmek zararlı olan yiyeceklerden kaçınmaktır. Çocuklarımızdan derslerine iyi çalışmalarını da istiyoruz. Ülkemizi devletimizi biz kısa süre sonra sizlere emanet edeceğiz. Sizlerin de bu sorumluluğu alacak kapasitede bilgide, beceride olmanız gerekiyor” diye konuştu.



Öğrencilere cips uyarısı

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, Bakan Demircan ve Ankara Valisi Topaca bir sınıfı ziyaret ederek, öğrencilere süt dağıttı.

Yılmaz ve Demircan, öğrencilerle birlikte sohbet ederek süt içti.

Sınıfta kaç öğrencinin olduğunu soran Yılmaz, sınıfta 23 kişinin olduğunu öğrenince, “Derslik başına düşen öğrenci sayısı dediğimizde kaç söylüyoruz Türkiye’yi? 24 söylüyoruz. Burada 23 kişi varmış” dedi.

Yeterli ve dengeli beslenmeyle ilgili öğrencilere bilgi veren Yılmaz, “Yeterli ve dengeli beslenme her besinden yeterli almak demektir. Harcadığın kadar alacaksın, aldığın kadar harcayacaksın. Biriktirmek yok. Biriktirirseniz sağlıklı ve dengeli beslenmemiş olursunuz” ifadelerini kullandı.

Bakan Demircan ise üç beyaza dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, “Un şeker ve tuza dikkat edeceğiz. Bu (süt) beyazı da tüketeceğiz” dedi.

Öğrencilere cips tüketmemeleri konusunda uyarıda bulunun Demircan, ”Onlarda yağ var tuz var. O tür şeylere dikkat edeceğiz. Hareketli bir hayatı benimseyecekler. Bilgisayar oyunlarına kapılıp hareketsiz bir yaşamı değil ,hareketli bir hayat” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz ise “Bundan sonra cips yemeyeceğiz. Kesinlikle ben de yemeyeceğim. Söz” dedi.

Yılmaz, Demircan ve Topaca daha sonra öğretmenler odasını ziyaret etti.

4.sınıf öğrencisi Algın Metin, heyecanlı olduğunu ve arkadaşlarını özlediğini belirtti.

Metin, sütü çok sevdiğini günde 1-2 bardak süt içtiğini söyleyerek, “Büyümemizi sağlıyor. Kemiklerimizi geliştiriyor” dedi.

İrem Kılıç ise “Sütün faydaları kemik gelişimimizi sağlıyor. Boyumuzu uzatıyor. Sabah kahvaltıda süt içiyorum. Öğlen içiyorum. Günde 2 kere içiyorum. Boyumuzu uzattığı için ve yararlı olduğu için süt içsinler” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA