Dikkat! Her 10 kişiden birinde Perianal Fistül var!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karamercan, çok sık görülen halk arasında "Fistül" olarak bilinen Perianal Fistül hakkında akla takılan soruları cevapladı.

Dikkat! Her 10 kişiden birinde Perianal Fistül var!
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karamercan, 'Perianal Fistül' hastalığının Ülkemizde her 10 kişiden birinde görüldüğüne dikkat çekti. Karamercan, 'Perianal Fistül halk arasında bilinen ismiyle “Fistül Hastalığı” aslında makat bölgesinin çevresinde bulunan herhangi bir delikten dışarıya doğru akıntı gelmesidir. Teknoloji ve tıp imkanlarının gelişmesine rağmen Fistül hastalığı halen insanları çok rahatsız eden bir hastalıktır. Ülkemizde her 10 kişinden birinde görülebilen bu rahatsızlıkta temel problem başlangıçta ağrılı ve büyük bir şişlik oluşması ve bu şişliğin kendi kendine ya da cerrahi bir müdahale ile iltihabın boşaltılmasıyla gelişir' ifadelerini kullandı.

Her iltihaptan sonra fistül olur mu?

Makat bölgesinde oluşan şişlik ve iltahaplanmalardan sonra bu rahatsızlığın oluştuğuna dikkat çeken Karamerca, 'Yaklaşık yüzde 40 ile 50'si iyi bir antibiyotik tedavisi ile fistül oluşmadan atlatılabilir. Fakat yüzde 50'ye yakını böyle bir apse boşaltımından sonra o bölgede fistül rahatsızlığına yol açar. Bu rahatsızlıkta en önemli olan şey makat bölgesindeki kasları içerip içermemesidir. Çünkü tedavi sırasında bu kaslarda hasar meydana gelmesi büyük abdest ya da gaz kaçağına neden olacaktır. Dolayısıyla ameliyat öncesi fistül ile kasların ilişkisinin net olarak ortaya konması ve fistülün grafiklenmesi tedavinin başarısını direkt olarak etkileyen bir faktördür.

Fistül ile ilgili söylenmesi gereken en önemli nokta; atak olduktan sonra teşhisin konulması ve hastanın tedaviye kendini hazırlamasıdır.' dedi.