ESDER'den 'Torba Tasarı' Değerlendirmesi

ESDER Başkanı Çelikus: 'Yeni torba yasa tasarısı ile getirilen teşvikler, piyasanın canlandırılması noktasında güzel ancak miktarları çok düşük kalmıştır'.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yeni torba yasa tasarısında yer alan teşvikleri olumlu bulduklarını belirterek, "Söz konusu teşvikler, piyasanın canlandırılması noktasında güzel ancak miktarları çok düşük kalmıştır." ifadelerini kullandı.

Çelikus, yazılı açıklamasında, torba yasa tasarı ile teşvik belgesi aranmaksızın imalat sanayisinde kullanılan yeni makine ve teçhizat alımlarına 2019 sonuna kadar KDV istisnası getirildiğini hatırlattı.

Organize sanayi bölgeleri (OSB) ile küçük sanayi sitelerince yapılan altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerince iş yeri yapımına yönelik yapılacak mal teslimi ve hizmet ifalarında da KDV'den istisna öngörüldüğünü belirten Çelikus, bu düzenlemeleri olumlu bulduklarını ifade etti. Çelikus, şunları kaydetti:

"Söz konusu teşvikler, piyasanın canlandırılması noktasında güzel ancak miktarları çok düşük kalmıştır. Örneğin otomobile getirilen 20 yaş üzeri araçlara verilecek ÖTV indirim desteğinin en fazla 10 bin lira olacağından bahsediliyor. Bunun ortalama 8 bin lira olacağını farz edersek, bu miktarın araba alacaklar için çok cezbedici bir miktar olacağını düşünmüyoruz. Şöyle ki 2002 yılında yapılan indirim 6 bin lira civarında iken sıfır arabalar 19- 25 bin lira düzeyindeydi. Bugün aynı marka arabaların fiyatı 60-70 bin lira. ÖTV indirimi en az 17- 20 bin lira düzeyinde olmalı ki arabalar hurdaya çıkarılsın ve yeni arabalar alınabilsin."

Kaynak: AA