İran'da Gonabadi Tarikatı Eylemi

Tahran'da 5 emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili gözaltına alınan Gonabadi tarikatı mensubu sayısı 500'e yükseldi.

İran'ın başkenti Tahran'da 5 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgisi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Gonabadi tarikatı mensuplarının sayısının 500'e ulaştığı bildirildi.

İnsan hakları aktivisti Ferhad Nuri, yöneticiliğini yaptığı "majzooban" haber sitesinde yaptığı açıklamada, mensubu olduğu Gonabadi tarikatı üyelerinden en az 500 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Nuri, Tahran'ın güneyindeki Merkezi Hapishane'ye götürülen tarikat mensuplarının 24 Şubat Cumartesi günü hakim karşısına çıkacağını aktardı.

Öte yandan, aynı tarikata mensup bir grup kadının da başkentin doğusunda yer alan Karçek Hapishanesi'ne götürüldüğü belirtildi.

İran Polis Teşkilatı (NACA) Sözcüsü Said Muntezarulmehdi, Salı günü yaptığı açıklamada yaşanan olaylar sonrası gözaltına alınan tarikat üyelerinin sayısının 300'e yükseldiğini söylemişti.

Tahran'da Gonabadi tarikatı lideri Nur Ali Tabende'nin gözaltına alındığı iddialarına ve tarikat üyesi Nimetullah Reyahi'nin gözaltına alınmasına tepki gösteren tarikat mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında 19 Şubat Pazartesi akşam saatlerinde çatışma çıkmış, 5 güvenlik görevlisi ölmüş, 30'u yaralanmıştı.

- Gonabadi tarikatı

İran'da 14'üncü yüzyılda Şah Nimetullahi Veli adlı mutasavvıf tarafından Sünni bir tarikat olarak kurulan Nimetullahi tarikatı daha sonra Safeviler döneminde Şiileşti. Azeri kökenli Nimetullahi tarikatının bir kolu olarak bilinen Gonabadi tarikatı, yoğun olarak Horasan bölgesinde faaliyet gösteriyor. Kendilerine "Meczubani Nur" (Nurun aşıkları) adı veren tarikatın liderliğini liberal görüşlere sahip eski bir siyasetçi olan 90 yaşındaki Nur Ali Tabende yapıyor.

Fransa'da yüksek öğrenim gören Tabende, devrimin ilk yıllarında milletvekili ve bakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. O dönemlerde zaman zaman İran rejiminin temeli sayılan Velayet-i Fakih'e eleştiriler yönelten Tabende, 1990'da dönemin Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'ye İslam Cumhuriyeti politikalarını ve uygulamalarını kınayan bir mektup yazan 90 siyasi figürden biriydi. Tabende bu mektubu nedeniyle 8 ay hapiste kaldı.

Gonabadi tarikatının başta üniversite öğrencileri olmak üzere eğitimli kesim üzerinde etkili olmaya çalıştığı belirtiliyor. Gonabadi tarikatı mensupları, İslam'ı klasik Şii anlayışından farklı bir yönde tebliğ ettiklerinden dolayı İran yönetimi için potansiyel tehlike olarak görülüyor.
Kaynak: AA