Osmaniye'de Arı Üreticilerine Uyarı

Osmaniye'de birinci ürün mısır ekiminin başlamasıyla arı üreticilerinin kolonilerini tarım arazilerinden uzak yerlere taşımaları istendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı yazılı açıklamasında, kentte her yıl yaklaşık 350 bin dekar alanda birinci ürün mısır ekimi yapıldığını belirtti.

Kentte arı üretiminin zirai ilaçlardan etkilenme olasılığı bulunduğuna dikkat çeken Sağlam, şunları kaydetti. "Osmaniye'de genellikle şubat ayı içerisinde birinci ürün mısır ekimine başlanılmaktadır. Mısırda yabancı ot kontrolü için ekim sonrası çıkış öncesi yabancı ot ilaçları kullanılıyor. Sıcaklığa bağlı olarak bölgemizde yabancı otlar ve bazı bitkiler gelişmekte ve çiçek açmaktadır. İlimizde konaklayan arı kolonileri sıcak havalarda polen ve bal özü için faal hale gelmektedir.

Arıların faal olduğu bu dönemle mısır ekiminde kullanılan yabancı ot ilaçlarının kullanımı aynı dönemdedir. Son yıllarda kışlatma yapan arıcılarımız mısır için kullanılan yabancı ot ilaçlarının arılarında kitlesel ölümlere neden olduğunu iddia ederek bu durumdan yakınmaktadır. Kitlesel arı ölümlerinin yabancı ot ilaçlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ispat edilmiş bir durum olmayıp konu ile ilgili çalıştaylar yapılarak sorunun kaynağı araştırılmaktadır."

Sağlam, mısır ekiminin yapıldığı taban arazilerden üreticilerin arılarını daha uzak bölgelerde konaklatmalarının beklediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA