Çelik, Gündemi Değerlendirdi

Hak İş Konfederasyonu Kayseri İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, gündeme ilişkin Zeytin Dalı Harekâtı ve Çalışma Hayatını ilgilendiren konulara değerlendirerek açıklamada bulundu.

Çelik, Gündemi Değerlendirdi
Çelik konuşmasında Zeytin Dalı Harekâtına da değinerek, "Hak-İş Konfederasyonu Kayseri İl Başkanlığı olarak ve Hak-İş’e bağlı sendikalarımızla Afrin Harekâtının ilk günden beri Zeytin Dalı Harekâtında ordumuzun muzaffer olması için askerlerimizin muzaffer olması için bu ülkenin alın teri dökenleri olarak, işçileri olarak, emekçileri olarak ilk gününden beri ordumuzun yanındayız ve dualar ediyoruz. Eğer üzerimize düşen bir görev de olursa bizlerde bu ülkenin çalışanları bu ülkenin alın teri dökenleri olarak bizlerde her zaman için göreve hazırız. Zeytin Dalı Harekâtının 24. Günündeyiz. Şehitlerimiz var gazilerimiz var. Şehitlerimize Cenabı Allah rahmet eylesin. Milletimizin başı sağ olsun. Cenabı Allah gazilerimize de kısa zamanda sağlık, sıhhat afiyet versin” dedi.

Çelik, çalışma hayatında son gelişmeleri de değerlendirerek, "Çalışma hayatımızın en önemli gündemlerinden birisi de taşeron çalışan arkadaşlarımızın kamuda istihdam edilmeleridir. Belediyelerde ve İl Özel İdarelerde çalışan arkadaşlarımızın da belediyelerde ve il özel idarelerde iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilmeleriyle ilgili sürecin etmesidir. Herkesin malum olduğu üzere 24 Aralık 2017 tarihinde 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle birlikte süreç başlamıştı. 2 Ocak 2018 tarihiyle 11 Ocak 2018 tarihleri arasında kurumlara müracaatlar yapılmış ve süreç devam etmekteydi. Şuanda tespit komisyonları değerlendirmelerini yapıyorlar. Bazı kurumlar tamamladı bazı kurumların da değerlendirmeleri devam ediyor. İlana çıkan kurumlarımız oldu. İlan hazırlıkları yapan kurumlarımız var. Bu ilana çıkan kurumlarımız için eğer ret edilen başvurular var ise rettin 3 gün içerisinde tekrar tespit komisyonlarına itiraz edilmesi gerekiyor. Eğer 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamında olduğunu bilen arkadaşlarımız varsa tespit komisyonlarına yeniden itiraz dilekçelerini vermeleri gerekiyor. 3 günlük süreyi muhakkak geçirmemeleri gerekiyor. Özetle değerlendirecek olursak kurumlar ilana çıktıktan sonra başvurusu reddedilen çalışanların 3 günlük itiraz süresi var. Yani ret edilen bir dosya varsa 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında hizmet alımı yoluyla çalışıyorsak ve bu haktan yararlanmamız gerekirken ret edilen bir dosyamız varsa kuruma itiraz etmemiz için 3 günlük süremiz var. Bu 3 günlük süreyi de geçirmemiz gerekiyor. Yine çalışan arkadaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlardan birisi de geçmişte işlemiş oldukları bir suç varda 1 yılın üzerinde mahkûmiyetleri varsa veya geçmişte işlemiş oldukları suçtan dolayı mahkûmiyetleri varsa bu arkadaşlarımızın sendikamıza uğramaları gerekiyor. Sendikamıza uğrayıp anlaşmalı olduğumuzu hukuk bürolarındaki avukatlarımızla muhakkak çalışan arkadaşlarımızın görüşmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Çelik, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu konuyla ilgili çalışan arkadaşlarımızın muhakkak sendikamızla veya bizlerle irtibat kurmaları gerekiyor. Bu zamana kadar ki işyeri ziyaretlerimizde bize iletilen hususlardan biriside kamu kurumlarında bu dosyaların aşırı derecede retlerin olduğu ifade ediliyordu. Fakat kamu kurumlarında veya ilana çıkan kurumlarla görüşmelerimiz neticesinde çıkan ilanın ret edilen dosyaların çoğunun Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında olan araç kiralama ve diğer hizmet alımı değil de diğer kapsamda çalışan arkadaşlarımızla ilgili retlerin olduğunu gördük. Diğer hususlarda ret edilen bir dosya varsa arkadaşlarımızın bize veya sendikamıza ulaşmalarını rica ediyoruz. Bu kapsam dışı kalan arkadaşlarımız için kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan araç kiralama işinde çalışan, yemekhanelerde çalışan, iletişim merkezlerinde çalışan arkadaşlarımızla ilgili de Hak-İş Konfederasyonu Genel Merkezimiz Genel Başkanımız öncülüğünde çalışmalar devam ediyor. İnşallah o arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
Kaynak: İHA