Erzincan Baro Başkanı Aktürk Açıklaması

'TTB Merkez Konseyince açıklanan bildiri, düşünceyi açıklama özgürlüğü sınırını aşan, eyleme çağrı sayılabilecek tarzda ve milli güvenliğimizi ihlal eden niteliktedir' 'Terör ve tüm destekçileri hakkında yapılacak yasal tüm süreci desteklemekteyiz ve onların karşısında gönüllü avukatlık yapmaya hazırız'.

Erzincan Baro Başkanı Adem Aktürk, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyinin "Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin bildirisinin düşünceyi açıklama özgürlüğü sınırını aşan, eyleme çağrı sayılabilecek tarzda ve milli güvenliği ihlal eden nitelikte olduğunu bildirdi.

Aktürk, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkını kullanarak bölgeye güvenlik ve huzur getirmek amacıyla Suriye'nin Afrin bölgesinde PYD/PKK-YPG ile DEAŞ'a yönelik Zeytin Dalı Harekatı yürüttüğünü anımsattı.

Harekatın meşru ve uluslararası hukuka uygun olduğunun altını çizen Aktürk, şu ifadeleri kullandı:

"Kahraman ordumuzun yanında ve tüm gücümüzle destekçisiyiz. TTB Merkez Konseyi yöneticileri hakkında, sınırlarımız dışından ülkemize saldıran, güvenliğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı devletimizin uluslararası hukuka dayanan meşru savunma hakkı kapsamında başlattığı Afrin Harekatı sebebiyle, yayınladıkları bir bildiri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturma açılarak gözaltı işlemleri yapılmıştır. Anayasamızın 26. maddesi uyarınca herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Fakat her açıklama düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez."

Aktürk, Anayasa'da düşünceyi açıklama özgürlüğünün sınırlarının belli olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"TTB Merkez Konseyince açıklanan bildiri, düşünceyi açıklama özgürlüğü sınırını aşan, eyleme çağrı sayılabilecek tarzda ve milli güvenliğimizi ihlal eden niteliktedir. TTB Merkez Konseyinin "Zeytin Dalı Harekatı" konusundaki açıklamasını özgürlük saymak, kabul etmek mümkün değildir. Mevzuatımız hiç kimseye düşünceyi açıklamak suretiyle suç işleme hakkı tanımamıştır. Terör ve tüm destekçileri hakkında yapılacak yasal tüm süreci desteklemekteyiz ve onların karşısında gönüllü avukatlık yapmaya hazırız."
Kaynak: AA