5. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi

Nükleer enerji alanında faaliyet gösteren firmaları bir araya getirecek zirve 67 Mart'ta İstanbul'da yapılacak.

Nükleer enerji alanında faaliyet gösteren firmaların bir araya geleceği 5. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi, 6-7 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Zirve organizasyon komitesinden yapılan açıklamada, bine yakın sektör temsilcisi ve uzmanın katılımının beklendiği etkinlikte güncel nükleer araştırmalar ve nükleer teknolojinin geleceği konularının ele alınacağı belirtildi.

Nükleer santral güvenliğinde kaynak teknolojisinin inşaat ve işletme sürecinde önemli olduğu vurgulanan açıklamada, söz konusu teknolojinin zirvede tartışılacağı aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Kaynak Teknolojisi ve Tahribatsız Muayene Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Gür, nükleer santral projelerinin yaklaşık 500 bin farklı parçadan oluştuğuna işaret ederek, kaynaklı birleştirme işlemlerinin uluslararası standartlara uygun yapılmadığında çok ciddi sorunların doğabileceğini bildirdi.

Gür, nükleer enerji santrallerinin inşası, işletilmesi, bakımı ve onarımı sırasında kaynak teknolojisinin ve tahribatsız muayenenin en önemli unsurlar arasında bulunduğunu belirterek, üst düzeyde riskler nedeniyle bu uygulamaların standardlarla belirlenen çok sıkı düzenlemelere tabi olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA