Antalya'da Yargı Etiği Eğitimi

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, "Yargıtay Etik İlkeleri Hukuk Kliniği" kapsamında ilk bölgesel eğitim yapıldı.

Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri'nin yaygınlaştırılması amacıyla planlanan "Yargıtay Etik İlkeleri Hukuk Kliniği" çalışmalarının ilk bölgesel toplantısı Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun'un öncülüğünde yapıldı.

Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mustafa Saldırım tarafından verilen eğitimde, yargı etiğinin evrenselliği, Yargıtay Etik İlkeleri ve yargıda şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi hakkında bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuldu.

Yargıtay Etik İlkeleri Hukuk Kliniği çalışmaları, Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi ile 20 Ekim 2017'de 5 kıtadan uluslararası uzmanların katıldığı Çalışma Grubu Toplantısında geliştirilen "İstanbul Bildirgesi Uygulama Tedbirleri" bakımından büyük önem taşıyor.

11-12 Ekim 2018'de beş kıtadan ve 30 ülkeden gerçekleşen katılımla düzenlenen 4'üncü Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesinde kabul edilen uygulama tedbirlerinin 9'uncu maddesinde, hukukun üstünlüğü ve yargının görevine saygıyı artırmanın ve pekiştirmenin, hukuk ilkeleri ve birey haklarının nesiller boyunca anlaşılmasına bağlı olduğu vurgulanarak, iyi yapılandırılmış öğrenci eğitim programlarına mahkemelerin destek sağlamalarının önemine dikkat çekiliyor.

Bu kapsamda, Yargıtay Etik İlkeleri Hukuk Kliniği çalışmalarının diğer hukuk fakülteleri ile yapılacak işbirliği ile yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA