2019 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmeleri (2)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kalkınma ajanslarına yönelik olarak, "Ajanslara bugüne kadar 62 bin 377 proje başvurusu yapılmış, 18 bin 607’si için destek sözleşmesi imzalanmıştır. Bu projelere 5,6 milyar lira mali destek sağlanmıştır. Ajanslar önümüzdeki dönemde stratejik olarak belirlenmiş kalkınma hedeflerini yakalamak üzere Sonuç Odaklı Programlar yürütecektir" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 2019 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmelerine katıldı ve sunum yaptı. Bakan Varank, Organize Sanayi Bölgeleri’ne ilişkin olarak, "OSB’lere ve sanayi sitelerine düşük faizli, uzun vadeli krediler veriyor, sanayiciler için altyapısı tamamlanmış sanayi parselleri hazırlıyoruz. Bu çerçevede 2 Kasım’da Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla OSB’lerde tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisinin kapsamını genişlettik. 311 OSB’de 1,8 milyon kişi istihdam edilmektedir. OSB’lerdeki tüm parsellerde üretime geçilmesiyle istihdamın 2,5 milyon kişiye ulaşmasını bekliyoruz. 2018 sonuna kadar Ankara Dökümcüler İhtisas OSB ile Bayburt, Çerkeş, Giresun ve Osmancık OSB’lerinin altyapılarını tamamlayacağız. 2019 yılındaysa Ergene, Erciş, Şabanözü, Arsin ve Alaplı OSB’lerinin altyapılarını bitirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kalkınma ajanslarıyla bölge kalkınma idarelerinin faaliyetlerini koordine etme, izleme ve değerlendirme görevinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verildiğini söyleyen Varank, "Ajanslara bugüne kadar 62 bin 377 proje başvurusu yapılmış, 18 bin 607’si için destek sözleşmesi imzalanmıştır. Bu projelere 5,6 milyar lira mali destek sağlanmıştır. Ajanslar önümüzdeki dönemde stratejik olarak belirlenmiş kalkınma hedeflerini yakalamak üzere Sonuç Odaklı Programlar yürütecektir. İlgili kurumların işbirliğiyle orta vadeli olarak hazırlanan bu programlar, ölçülebilir sonuç ve çıktı göstergelerine sahiptir" dedi.

KOSGEB Destek Yönetmelikleri çerçevesinde 16 yılda yaklaşık 220 bin işletmeye 5 milyar 775 milyon lira tutarında destek sağlandığını belirten Varank, "Ayrıca, KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında yaklaşık 520 bin işletmeye 3 milyar 875 milyon lira kaynak aktarılmış, 20 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturulmuştur. Stratejik Ürün Destek Programı; ithalatı yüksek ara malların yerli üretimini teşvik etmek ve imalat sanayinde yerli girdi oranını artırmak amacıyla hazırlanmıştır. KOBİ Teknoyatırım Destek Programı; öncelikli teknoloji alanlarındaki yeni ürünleri ticarileştirmeyi, katma değer oluşturmayı ve teknolojik ürün ihracatını artırmayı hedefliyor. Her iki programla işletmelere 5 milyon liraya kadar destek sağlanmaktadır.

KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında, illerde rekabet avantajına sahip sektörleri ve yazılım sektörünü geliştirmek için 4 bin 512 proje başvurusu alındı. Projesi kabul edilen KOBİ’lere 1 milyon liraya kadar destekler verilecektir. Girişimcilik Destek Programıyla, kadın, gazi, engelli ve birinci derece şehit yakınları için pozitif ayrımcılık ilkesi gözetilerek son 8 yılda 50 binden fazla işletmenin kuruluşuna destek sağladık" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA