Çamoluk Şeker Fasulyesi

Giresun'da, Çamoluk şeker fasulyesi için çalışma yapılacağı bildirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) çerçevesinde Çamoluk şeker fasulyesine bir süre önce coğrafi işaret alındığını belirtti.

Osmanlı dönemi kayıtlarında da adına rastlanan fasulyenin genetik kaynaklarını koruma, ıslah edip durultmak ve verimliliğini artırmak amacıyla çalışma başlatıldığını aktaran Angın, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında fasulyenin genetik kaynaklarının koruma altına alınması, ıslah edilmesi ve çeşitliliğinin geliştirilmesi amacıyla yöredeki mevcut genetik materyal toplanmaya başlandı. Olumlu toplu seleksiyon yöntemine göre yapılacak çalışmada seçme, fenotipe göre yapılacaktır. Belirlenen özellikleri taşımayan bitkiler elenecek ve bu şekilde Çamoluk şeker fasulyesi saflaştırılacak. İlçede fasulye üretiminde zirai ilaç ve suni gübre kullanılmıyor.

Geleneksel tarım tekniklerinin kullanılarak mekanizasyonun ve kimyasal girdinin az olduğu bölgede yetiştiricilik yapan çiftçiler, üründen elde ettikleri tohumları gelecek yıl tekrar kullanarak yerel tohumluğu muhafaza ediyorlar. Yörenin bu özellikleri bölgede çok uzun zamandır yetiştirilen fasulyeye genotipik ve fenotipik özellikler kazandırmıştır."

Angın ayrıca, kendine özgü tat ve aromaya sahip, ayrıca 15 dakika gibi kısa sürede pişmesiyle de dikkat çeken fasulyenin saha çalışmaları sonucunda, elde edilecek tohumlarının çiftçilere dağıtılacağı bilgisini de verdi.

Kaynak: AA