14. Tarihi Yarımada Balık Festivali Başladı

Fatih Belediyesi ve KUMDER tarafından düzenlenen festival kapsamında 8 bin kişilik uskumru, 4 bin kişilik palamut, 2 bin 500'er porsiyon istavrit, hamsi, çupra ve levrek ızgara dağıtıldı İstanbul Valisi Vasip Şahin:'Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşadığımızı iddia ediyoruz ama o üç tarafımızdaki denizden hak ettiğimiz ölçüde istifade edemiyoruz, etmiyoruz'.

14. Tarihi Yarımada Balık Festivali Başladı
Fatih Belediyesi ve Kumkapı Turistik Restoranları ve Esnafları Dayanışma Derneği (KUMDER) tarafından düzenlenen 14. Tarihi Yarımada Balık Festivali başladı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kumkapı Meydanı'nda düzenlenen festivalin açılışında, 14 yıldır düzenlenen festivalle vatandaşlarda balık bilinci oluşturulmasının amaçlandığını belirterek, balığın hem çocuklar hem de gençler için önemli ve doğal bir besin olduğunu söyledi.

Şahin, "Festivaller bir kültürü insanlara sunan birer platformdur. İstanbul içinden deniz geçen bir şehir olması nedeniyle deniz ürünlerinin en iyi şekilde sunulduğu, tüketildiği bir şehirdir. Kumkapı hem yeme hem balık hem de eğlence kültürümüzün önemli sembol mekanlarından, semtlerinden birisidir. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşadığımızı iddia ediyoruz ama o üç tarafımızdaki denizden hak ettiğimiz ölçüde istifade edemiyoruz, etmiyoruz." şeklinde konuştu.

Festivalin bereketli olması dileğinde bulunan Şahin, "İstanbul'un kurtuluşunun 95. yılı nedeniyle emeği geçen tüm ceddimize, şehitlerimize, o gün gazi olup bugün hayatta olmayan tüm büyüklerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah İstanbul bu tür hadiselerle, hatıralarla bir daha karşı karşıya gelmez. İlelebet bir Müslüman Türk yurdu olarak yaşamaya devam eder." dedi.

- "Festival neşedir ama hüzünlüyüz"

Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver de İstanbul'un kurtuluşunun kutladığını dile getirerek, "Festival neşedir ama hüzünlüyüz. Sekiz şehidimiz var. Cenab-ı Hak'tan onlara rahmet diliyoruz. Bizler şehit oğlu şehit olan bir milletin evlatlarıyız. Onların kanı Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi asla yerde kalmayacaktır. Ve onlar dünya durdukça milletimizce hayırla yad edilecekler, zaten ölmediler yaşamaya devam edecekler." diye konuştu.

Suver, "Hem vatandaşlarımızın balık tüketimini artıralım diye hem de malumunuz balıktan daha doğal ve sağlıklı et, gıda kalmadı dünyada. Bu gıdayı tüketmenin kültürünü yaygınlaştırmak ve bunun daha fazla üretilmesi konusunda da çevre bilinci oluşturmak için bu festivalleri düzenliyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Şahin ve Fatih Belediye Başkanı Suver, ızgaranın başına geçip, vatandaşlara balık ekmek dağıttı.

Festival kapsamında vatandaşlara 8 bin kişilik uskumru, 4 bin kişilik palamut, 2 bin 500'er porsiyon istavrit, hamsi, çupra ve levrek ızgara dağıtıldığı açıklandı.

Bu arada, etkinlik kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş ile Karadeniz halk oyunları ekibi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu gösterileri, Batman'da 8 askerin şehit düşmesi dolayısıyla iptal edildi.

Festival yarın Galata Köprüsü'nde gerçekleştirilecek balık tutma yarışmasıyla sona erecek.
Kaynak: AA