Cizre'de Tarihi Koruma Bandında Trafo Tepkisi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, tarihi Kırmızı Medrese'nin koruma bandı alanına trafo merkezi kurulacağı iddiasıyla eylem yapıldı.

Cizre'deki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, tarihi Kırmızı Medrese'nin önünde bir araya geldi.

Restorasyonu yapılan tarihi medresenin, önünün açılması için 2007-2008 yıllarında çevresinde yapılan kamulaştırmayla oluşturulan koruma bandı bölgesinde elektrik trafosu inşa edileceğini iddia eden grup, bu durumu protesto etti.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi Erkan Özkalay, grup adına yaptığı açıklamada, Cizre İnanç Parkı Projesi kapsamında Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğünce medresenin çevresinin açılması, görünürlüğünün sağlanması amacıyla 2007-2008 yıllarında etrafının kamulaştırıldığını anımsattı.

Cizre Kaymakamlığı tarafından restore edilen tarihi yapının 1 ve 2. derece koruma bandında elektrik şirketi tarafından trafo merkezi yapılmak istendiğini ileri süren Özkalay, şunları kaydetti:

"Buna karşı olduğumuz gibi yapılmasına da müsaade edemeyiz. Kırmızı Medrese alanında açılan yerlerin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğünce şahıslardan satın alınarak kamulaştırılıp bedelleri mülk sahiplerine ödendi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tapu tescili yapıldı. Kırmızı Medrese etrafında açılan bütün yerler koruma bandı alanına giriyor. "

Özkalay, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından medrese alanı olarak tahsis edilen alanın amacı dışında kullanılmayacağını vurgulayarak, "Sur duvarı üzerinde bulunan 497 evde bir çivi dahi çakılmasına izin verilmezken tarihi bir yapının koruma bandında bir inşaatın yapılması akla ziyandır." dedi.

Kaynak: AA