Şili İle Bolivya Arasında Deniz Krizi Bitmiyor

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, pazartesi günü Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) reddedilen Bolivya’ya denize çıkış hakkı için yapıcı bir diyaloğa açık kapı bıraktı.

Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, Şili’nin kuzeyinde bulunan Antofagasta kentinde yaptığı açıklamada “Bolivya asılsız iddiaları üzerinde diretmekten vazgeçerse, ülkemiz her zaman yapıcı diyaloglara açık olacaktır” ifadelerini kullandı. Lahey’den çıkan karar sonrası Pinera, “Bolivya eğer son yıllarda devam ettirdiği şekilde yanlışında ısrar ederse hiç şüphesiz diyalog zorlaşır. Hatta imkansız hale gelir” dedi.

Gelecek yıl 5’inci kez Bolivya’da Başkan seçilmek için UAD’deki davaya kendini adayan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ise temyizi olmayan mahkemenin verdiği kararda "çelişkiler" olduğunu iddia ederek karara itiraz edeceğini duyurdu. Lahey Mahkemesi’nin kararını "haksız" olarak nitelendiren Morales, Şili’nin denize çıkış müzakerelerini başlatma talebini reddetti ve "Savaş devam" dedi.

Lahey’den dönüşte basın toplantısı düzenleyen Morales, “Şahsen bir mektup göndereceğim ve taraflar arasındaki çelişkileri ve Bolivya’ya adalet dağıtılmadığını göstereceğim" dedi.

Bolivya eski Devlet Başkanı Jaime Paz Zamora ise Evo Morales’in yaptığı açıklamalar üzerine, “Senden sıkıldım. Halkın duygularıyla oynadığın yetti. Lahey sana deniz falan vermez” diye tepki gösterdi.
Kaynak: İHA