Cizre'nin Tarihi Surları Gün Yüzüne Çıkarılacak

Şırnak'ın Cizre ilçesinde tarihi surlar gün yüzüne çıkarılacak.

Cizre Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, tarihi milattan 4 binli yıllara dayanan tescilli Cizre kent surlarının kültürel kimlik, sahip olunan değerler ve bölge turizmi açısından çok önemli olduğu belirtildi.

Surların büyük bir bölümünün yapıların altında kaldığı, bir kısmının yıkıldığı, bir kısmının da ayakta kalıp çok kötü bir restorasyon gördüğü kaydedilen açıklamada, geçmişten bugüne değişik dönemlerde onarılan surların zamanla vatandaşın mülkiyetine verildiği ve üzerinde evler inşa edildiği bildirildi.

Cizre'nin tarihi binyıllar öncesine dayanan kadim bir kent olmasına rağmen, bu konuda vatandaşların mağduriyetine çözüm üretilemediği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesi olarak tarihimizi gün yüzüne çıkarmak ve vatandaşların herhangi bir hak mahrumiyeti yaşamadan bu mağduriyetlerini gidermek için Şehr-i Dicle (Cizre surları) Diriliyor adıyla başlattığımız çalışmada burada ikamet eden vatandaşlarımızın TOKİ konutlarından yararlanabilmesi için bakanlarımızla yapmış olduğumuz toplantılarda sürekli gündeme getirdik. Bu çalışmalarımızın neticesi kısa süre içerisinde meyvesini verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli olan tüm resmi onayları aldık. Bakanlığın talimatı ile konut talep eden vatandaşlar, Cizre Kentsel Dönüşüm Ofisi'ne davet edilerek evleri karşılığında kaç konut alabileceği hakkında bilgilendirildi.Bu konuda ilk sonuca ulaştık. Tescilli Cizre kent surları koruma alanında mülkiyeti bulunan hak sahibi bir vatandaşla anlaşma sağlanmıştır. Hayırlı olmasını diliyor, diğer vatandaşlarımızın da biran önce müracaat etmesini bekliyoruz."

Kaynak: AA