El-Harezmi Uluslararası Matematik Olimpiyatları Özbekistan'da Gerçekleştirilecek

Ünlü Özbek matematikçi Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi’nin doğduğu Harezm kenti, 28-30 Ekim 2018 tarihlerinde Uluslararası Matematik Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak.

Cebir biliminin atası kabul edilen ünlü Özbek matematikçi Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi’nin doğduğu Harezm şehri, 28-30 Ekim 2018 tarihlerinde Uluslararası Matematik Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak.

Her iki senede bir düzenlenmesine karar verilen, bu yıl ilki yapılmakta olan el-Harezmi Uluslararası Matematik Olimpiyatları, dünyanın 20 ülkesini temsilen 58 üniversiteden gelen 334 üniversite öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Olimpiyatlarda derece alan öğrenciler, Özbekistan üniversitelerindeki yüksek lisans programlarına sınavsız kabul edilecek ve öğrencilere karşılıksız burs desteği sağlanacak.

İslam dünyası için önemli bir bilimsel yarışma olması beklenen el-Harezmi Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nı organize etme önerisi, Eylül 2017’de Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından yapılmıştı.
Kaynak: İHA