Dev yatırım 'Star Rafinerisi' açıldı

Azeri SOCAR'ın inşa ettiği "STAR Rafinerisi" açıldı. Maliyeti 6.3 milyar dolar olan ve motorinde ithalatı yüzde 40'ın altına indirecek projenin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de katıldı.

Dev yatırım 'Star Rafinerisi' açıldı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SOCAR Star Rafinerisi Açılış Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, 'Star Rafinerisi ile Azerbaycan'la kardeşlik ilişkilerimizin stratejik boyutunu daha da güçlendirmiş oluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları söyledi:

'Türkiye ile Azerbaycan'ın öncülüğünde hayata geçirdiğimiz her proje, ülkelerimizin bölgesel güç olma vasfını tahkim etmektedir. Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın bölgemizin güvenliği ve istikrarının olmazsa olmaz aktörleri olduğu artık herkes tarafından kabul edilmeye başlanan bir gerçektir. Bu iki ülkenin içinde yer almadığı, rıza göstermediği, destek vermediği hiçbir proje hedefine ulaşamaz.'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katılım sağladığı SOCAR Star Rafinerisi açılış töreninde konuştu.

'BU DOSTLUK DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI'

Bakan Albayrak, Star Rafineri'nin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

'Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğu dünyanın örnek alması gerekiyor. Bölgesel ve küresel huzura ne denli büyük katkılar sunulabildiği bu fotoğrafla net şekilde görülüyor. Biz bu kardeşliği hep birlikte koruyacağız. Türkiye büyük ve güçlü Türkiye idealine emin adımlarla ilerliyor. Spekülatif atak ve dalgalanmaları geride bıraktık. Son 1 ayı aşkın sürede makroekonomik göstergelerde en pozitif performansı sergileyen ülkelerin başında geliyor Türkiye.'

- Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer alıyor.

- İzmir Aliağa'daki PETKİM kampüsü yanında 2011 yılında inşaatına başlanan rafineri, 2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip.

- Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesis, zorlu coğrafi yapı nedeniyle 3 teras üzerine kuruldu. Yapımında 17 milyon metreküplük hafriyat çalışmasının yapıldığı rafineride 250 bin ton ile yaklaşık 20 Eyfel Kulesi yapacak kadar çelik, 400 bin metreküp ile küçük bir kasaba kuracak kadar beton ve Türkiye'yi 4 kez dolaşacak uzunlukta kablo kullanıldı.