Gürcistan İle Takas Anlaşması Abhazya'da Muhalefet Protestolarına Neden Oldu

Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan arasında yapılan mahkum takası çerçevesinde Gürcistan’a iade edilen isimler Abhazya’da tartışmalara neden oldu. Takasa karşı çıkan muhalifler sokağa indi.

Gürcistan İle Takas Anlaşması Abhazya'da Muhalefet Protestolarına Neden Oldu
Cenevre görüşmelerinden müzakereleri sonucunda Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan arasında geçtiğimiz aylarda mahkûm takası anlaşması yapıldı. Anlaşmaya göre Güney Osetya ve Abhazya 8 Gürcistan uyruklu mahkûmu Gürcistan’a iade edecekken, Gürcistan ise Abhazya ve Güney Osetya vatandaşı olan 4 kişiyi karşı tarafa teslim etme kararı aldı. Abhazya parlamentosunda yapılan görüşmeler neticesinde oy çokluğuyla anlaşmaya izin verildi.

Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba’da çıkan kararı onayladı. Yapılan anlaşma çerçevesinde iade edilen 4 isimler arasında Gürcistan için önemli bir isim olan, Abhazya sınırları içerisinde birçok terör eylemi organize etme ve uygulama suça karıştığı iddiasıyla 20 yıl hapis cezasına çarptırılan

Anlaşmaya değil Lukava’nın iadesine karşılar

Georgiy Lukava’nın Gürcistan’a teslim edilmesine Abhazya muhalefeti karşı çıktı. Georgiy Lukava isimli Gürcistan uyruklu kişi, 1992 - 1993 yılındaki Abhazya - Gürcistan savaşı sırasında birçok masum insanı katletmek, savaş sonrasında Gürcistan sınırında görev yapan Abhazya askerlerini kaçırmak ve işkenceler yapmak ve ‘Orman kardeşliği’ adı altında bir terör grubunun liderliğini yapmak suçlarından 11 Mayıs 2012 yılında yakalanmış 5 Ekim 2013 tarihinde de Abhazya’da görülen mahkeme ile 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Georgiy Lukava’nın iadesine karşı cumhurbaşkanlığı önünde toplanan binlerce kişi yapılan takası adil bulmadı. 3 gün önce başlayan eylemlere katılımlar artmaya başladı.

11 Mayıs 2012 yılında tutuklandı. Mahkeme kararı 5 Ekim 2013 yılında verdi.

“Ben kararı onayladım. İhtiyatlı olmak gerekir”

Cumhurbaşkanlığı önünde toplanan protestoculara hitaben kapıda konuşma yapan Hacımba, “Bu anlaşma için görüşmeler 1 yıl önce başladı.

Abhazya parlamentosu pratik olarak kabul etti. Abhazya anayasası affedicidir. Ben kararı onayladım. İhtiyatlı olmak gerekir. Bu eylem siyasi bir eylemdir” dedi.

Bu konuşmanın üzerine hoparlörden Abhazya parlamentosunun mahkum takası ile ilgili kararı okundu. Mahkûm takasının dünyada birçok ülke arasında yapıldığı vurgulanarak hukuki bir işlem yapıldığı söylendi. Kalabalığa ise sükunet ve dağılmaları yönünde uyarılar yapıldı. Amtsakhara Siyasi Partisi ise protestolara devam edilmesi çağrısında bulundu. Yapılan eylemlerde şuana kadar şiddet içeren bir uygulama olmadı. Protestocular Cumhurbaşkanlığı önünde sloganlar atarak eylemlerini sürdürüyor.
Kaynak: İHA