Verem hastalığına dikkat

Kocaeli Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ahmet Kazım Zorlu, ‘1-7 Ocak Verem Savaş Haftası’ nedeniyle tüberküloz (verem) hastalığının bulaşma ve hastalıktan korunma yollarına dikkat çekti.

Verem hastalığına dikkat
Kocaeli Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ahmet Kazım Zorlu hastalığın yayılması ve hastalıktan korunma yolları hakkında bazı bilgilendirmelerde bulundu. Tüberküloz bakterisinin kişi bağışıklığının en zayıf anını kolladığını belirten Zorlu, “Tüberkülozun ve diğer akciğer hastalıklarının iyileşmesinde en önemlisi istirahattir. Doğru beslenme ve uyku düzeninin önemi çok büyüktür. Bol sıvı tüketilmelidir. Sigaradan ve alkolden uzak durulması gerekmektedir. Aslında tedavide esas olan kişinin ilaçlarını her gün uygun dozda ve düzenli olarak içmesidir. Temiz hava da çok önemlidir. Tüberküloz hastalarının evinin iyi havalandırılması gerekmektedir. Güneş ışınları da tüberküloz mikrobunu öldürmektedir. Havasız ve oksijeni az yerlerde bu mikrop daha çabuk çoğalmaktadır” açıklamasını yaptı.

Tüberkülozun kendisini çok iyi gizlediğine dikkat çeken Zorlu, “Halsizlik, yorgunluk, ufak, kuru, gıcık tarzında öksürükler olabilir bazen bu öksürükler alerji ya da astım öksürüğü gibi yorumlanabilmektedir. Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilememektedir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilmektedir. En belirgin belirtiler; uzun süren kuru öksürük, göğüs ağrıları, iştahsızlık, akşamları yükselen ateş, halsizlik, kilo kaybı, nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesidir” diyerek belirtilerinin altını çizdi. Zorlu, tüberküloz hastalığı belirtilerinden bir veya birkaçını hisseden hastaların, vakit kaybetmeden aile hekimlerine başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Tüberkülozun tedavisi özel antibiyotiklerle yapılıp, en az altı ay sürmekte. Farklı durumlarda tedavi süresi doktorun yönlendirmesiyle uzaya biliyor. Tedavi takipleri ise Verem Savaş Dispanserlerinde yapılıyor.
Kaynak: İHA