Özel Hava Alay Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığı personeli hakkında açılan davanın görülmesine, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığı personeli hakkında açılan davanın görülmesine, sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu yerleşkesinde gördüğü dava, tutuklu sanık eski helikopter pilotu yarbay Ümit Arif Bağ'ın savunmasıyla başladı.

FETÖ üyesi olmadığını, iddianamede bu durumun aksini ortaya koyacak bir delil bulunmadığını iddia eden Bağ, emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, kanunsuz bir eylemde yer almadığını söyledi.

Alarm üzerine birliğe geldiğini, birlik komutanın bilgisi dahilinde uçuş için hazırlıklara başladığını belirten Bağ, yaptıklarının anayasal suç teşkil etmediğini savundu.

Dönemin alay komutanı Albay Ümit Tatan'ı derdest ederek darbenin komuta merkezi Akıncı Üssü'ne götürmekle suçlandığını anımsatan Bağ, bu konuya ilişkin açıklama yapmak istediğini ifade etti.

Bağ, olay gecesi karargahta uçuş için hazırlık yaptığı sırada Albay Tatan ve bir grup askerin helikopterine doğru geldiğini kaydederek, kısa bir süre sonra Tatan ve yanındaki askerlerle Akıncı Üssü'ne gittiklerini anlattı.

Bu eylemin darbe girişimi kapsamında yapıldığını anlayamadığını öne süren Bağ, Tatan'ın derdest edilme eylemine katılmadığını, sadece helikopteri kullandığını iddia etti.

Bağ, uçuş sırasında pilotun, helikopterin içindeki gelişmelerden bilgisinin olamayacağını savunarak, "Ben uçuş kabininde helikopteri kullanıyordum. Bu sırada helikopterdeki gurubun konuşmasını, yaptıklarını görmem mümkün değildir. Bunlardan sorumlu tutulmayı kabul etmiyorum." dedi.

İlerleyen saatlerde televizyonda hükümet yetkililerin açıklamaları üzerine darbe girişiminden haberdar olduğunu söyleyen Bağ, soruşturma aşamasındaki ifadelerini bilinçli bir şekilde vermediğini, bu nedenle söz konusu beyanların içeriklerini hatırlayamadığını ileri sürdü.

Suçsuz olduğunu, bu durumun yargılama aşamasında ortaya çıktığını iddia eden Bağ, beraatini istedi.

Tutuklu sanık eski helikopter pilotu Halit Kabil de Cumhuriyet Savcısının esasa ilişkin mütalaasına katılmadığını belirterek, darbe suçlamasını kabul etmediğini dile getirdi.

Komutanlarının bilgisi dahilinde karargahta olduğu ifadesini kullanan Kabil, darbe girişimine katkı sağlayacak bir eylemde bulunmadığını savundu.

Hazırlık aşamasında ve mahkemedeki ilk savunmasında detaylı beyanda bulunduğunu aktaran Kabil, beraatini istedi.

- "Çıkışımıza izin verilmedi"

Tutuklu sanık Harun Yıldız ise 16 Temmuz'dan itibaren izne ayrılmak için hazırlık yaptığını ancak şube müdürünün, birliklerin göreve gideceğini belirterek bunun için iznini ertelemesini istediğini söyledi.

Doğu'dan gelecek askerleri almak üzere Etimesgut Havaalanı'na gitmesi için görevlendirildiğini anlatan Yıldız, söz konusu yere gittiklerinde karargaha alınmadıklarını kaydetti.

Bunun üzerine Özel Kuvvetler Komutanlığındaki nöbetçi subayı arayarak durumu bildirdiğini, onun yönlendirmesiyle Özel Hava Alay Karargahına gittiklerini savunan Yıldız, burada da bir zaman bekletildikten sonra karargaha alındıklarını ifade etti.

Daha sonra karargahtan silah seslerinin geldiğini, kargaşa çıktığını aktaran Yıldız, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli bir grup asker tarafından birlikten çıkışlarına izin verilmediğini söyledi.

Daha sonra söz konusu askerler tarafından tutuklandığını anlatan Yıldız, suçsuz olduğunu savunarak beraatini istedi.

Duruşmaya ara verildi.

Kaynak: AA