'Dünya Gümrük Günü' Kutlamaları

Dünya Gümrük Günü kapsamında Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı personelin katılımıyla Tekirdağ’da bir tören düzenlendi.

'Dünya Gümrük Günü' Kutlamaları
Tören alanındaki programa Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Abdullah Özgür, Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Muhtar Koç, Tekirdağ Gümrük Müdürü Bekir Sıtkı Özçelik, Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü İsmail Şali, İl Ticaret Müdürü Enver Tepe, Gümrük Müdür Yardımcıları Serdar Memiş, Serkan Tarhan, Şube Müdür Vekili Murat Şafak, Bölge Amiri Metin Orakçı, Gümrük Müdür Yardımcı Vekili Aylin Arıca ve çok sayıda gümrük çalışanı katıldı.

Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Abdullah Özgür tören alanında yaptığı konuşmada, “Dünya Gümrük Günü nedeniyle, Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü mensupları olarak büyük önder Atatürk’ün manevi huzurunda toplanmış bulunuyoruz. Bu vesile ile devletimizin kurucusunu ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Başta devletimizin ve milletimizin akıbeti için Afrin’de bulunan tüm güvenlik güçlerimizin en az kayıpla başarılı olması için dua ediyoruz” dedi.

Özgür, konuşmasında gümrük faaliyetlerinin önemine dikkat çekerken, Tekirdağ ve Çanakkale’deki gümrük geçişlerine dair ekonomik verileri paylaşarak, sözlerine devam etti:

“Gümrük kavramından esas olarak Türkiye’ye giren ve çıkan eşyaya uygulanacak kuralları anlamamız gerekmektedir. Bu anlamda Gümrükler, bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Ekonominin olmazsa olmaz parametreleri olan tarım ve sanayinin dış etkenlerden korunmasından, gelecek nesillerin maddi ve manevi sağlığının korunmasına kadar çok geniş alanda hizmet veren gümrük teşkilatları, devletlerin kaderlerinde önemli rol oynayabilmektedirler. Vergi tahsilatlarının yüzde yirmisinin gerçekleştirildiği gümrük idareleri kamu maliyesinin önemli bir unsurudur. 2017 yılı itibari ile Tekirdağ Gümrük Müdürlüğünden 4 milyar 368 milyon 911 bin 520 dolar ithalat, 1 milyar 170 milyon 876 bin 195 dolar ihracat yapılmış olup, ithalat nedeni ile gümrük vergisi ve KDV olarak 2 milyar 320 milyon 141 bin 120 TL vergi tahsilatı yapılmıştır. Bu rakamlar ile ekonomik makro büyüklüklerin yüzde 4 yaklaşılmaktadır. Çanakkale ve Tekirdağ illerini kapsayan Gümrük Bölge Müdürlüğü hizmet çevresinde ise, dış ticarette 8 milyar dolar ithalat, 3 milyar 264 milyon 266 bin dolar ihracat ve 3 milyar 675 milyon 102 bin 926 TL vergi tahakkuku ve tahsilatı olarak gerçekleştirilmiştir. Teknolojinin en son yeniliklerini kullanarak ülke refahının arttırılmasını teminen dış ticaret politikalarının hayata geçirilmesinin yanı sıra, emniyet ve güvenlik amaçlı risk analizleri yapmak suretiyle her türlü yasa dışı eşya hareketinin önlenmesi noktasında da etkin mücadele devam etmektedir.”

Tören, heyetin Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ı ziyaret etmesi ile son buldu.
Kaynak: İHA