Pakistan'dan ABD'nin İHA Saldırısına Kınama

Dışişleri Bakanlığı: 'Tek taraflı adımlar iki ülke arasındaki terörle mücadele iş birliğine darbe vuruyor'.

Pakistan, ABD'nin insansız hava aracıyla (İHA) ülkenin kuzeyinde düzenlediği saldırıyı kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınındaki Kurram bölgesine düzenlenen İHA saldırısı kınandı.

"Tek taraflı adımlar iki ülke arasındaki terörle mücadele iş birliğine darbe vuruyor." ifadesi kullanılan açıklamada, terörle mücadelede istihbarat paylaşımının önemine atıf yapıldı.

Açıklamada, "Topraklarımızdaki teröristlere karşı askerimizin gerekli adımları atması için Pakistan, ABD'ye istihbarat paylaşımının ne kadar önemli olduğunu vurgular." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, saldırının Afgan mültecilerin kaldığı bir kampa düzenlendiği bilgisi paylaşıldı.

Bu sabah düzenlenen İHA saldırısında Afgan Talibanı'nın kollarından olan Hakkani şebekesi mensubu iki kişinin öldürüldüğü açıklanmıştı.

- Pakistan'daki İHA saldırıları

Pakistan'da 2004'te başlayan İHA saldırıları eski ABD Başkanı Barack Obama'nın döneminde zirveye çıktı. Pakistan ile ABD arasında gerginliğe neden olan İHA saldırıları özellikle 2010'lu yıllarda Pakistan'da Amerika karşıtı büyük çaplı gösterilere neden oldu.

Ülkenin kuzeyindeki Aşiretler Bölgesi'nde yoğunlaşan İHA saldırılarında bugüne kadar 2 bin 500'den fazla Taliban ve El Kaide üyesi öldürüldü. Ancak saldırılarda sivil kayıpların önüne geçilemedi.

ABD'nin İHA saldırılarını izleyen ve merkezi Londra'da bulunan Araştırmacı Gazetecilik Örgütünün verilerine göre, ABD'nin 2004 yılından bu yana düzenlediği insansız hava aracı saldırılarında 400'den fazla Pakistanlı sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Kaynak: AA