'Yerel Afet Gönüllüsü Eğitimleri'

Toplumsal Afet Derneği, 'Yerel Afet Gönüllüsü Eğitimleri'ne ilk yardım eğitimiyle başladı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Karcıoğlu: 'Temel yaşam desteği, ilk dakikalar içindeki müdahaleler zinciri ve yaşam kurtarmadır. Ekipmana ihtiyaç yoktur. Beynimizi, ellerimizi ve ağzımızı kullanırız'

Toplumsal Afet Derneği'nin, "Yerel Afet Gönüllüsü Eğitimleri" başladı.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Acil Tıp Uzmanı ve Toplumsal Afet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, İstanbul Jeoloji Mühendisleri Odası'nda gerçekleştirilen eğitimde, afet ve kazalarda ilk yardımın önemine değindi.

Temel yaşam desteğinin, kalp durması sonrasında sağ kalımı artıran eylem dizisi olduğunu belirten Karcıoğlu, "İlk dakikalar içindeki müdahaleler zinciri ve yaşam kurtarmadır. Ekipmana ihtiyaç yoktur. Beynimizi, ellerimizi ve ağzımızı kullanırız. Solunumu durmuş, nabız alınamayan, hava yolu tıkanan, şok ve ağır kanamadaki hastalara temel yaşam desteği uygulanır." dedi.

Prof. Dr. Karcıoğlu, acil müdahalelerde her küçük gelişmenin binlerce hayat kurtardığını aktardı. Acil müdahalelerde hayat kurtarma zincirine dikkati çeken Karcıoğlu, "Birinci olarak 112 aranır, ikinci temel yaşam desteği sağlanır, üçüncü olarak ambulans ekiplerince yardım sağlanır ve dördüncü olarak hastane acil servislerinde müdahale yapılır." diye konuştu.

Programda, Kocaeli'de otobüste rahatsızlanan bebeği ilk yardımla kurtaran otobüs şoförü Hayrettin Şahin de ilk yardımın önemini anlattı. Şahin, bebeği kurtarırken nasıl bir ilk yardım müdahalesi yaptığıyla ilgili bilgi verdi.
Kaynak: AA