Nijerya Hükümetinden Barış Çağrısı

Hükümet, NDA militanları ve bölge gençlerinden barış sürecini korumalarını istedi.

Nijerya'da hükümet, ülkenin güneyindeki petrol tesislerine saldırı düzenleme tehdidinde bulunan militanlara bölgede barışı korumaları çağrısında bulundu.

Başkanlık Af Programı Koordinatörü Paul Boroh, Nijer Delta Militanları (NDA) ve bölgedeki gençlere çağrı yaparak mevcut barış sürecini korumalarını istedi.

Boroh, yaptığı açıklamada, "Dini, etnik ve siyasi farklılıklarımızdan bağımsız olarak ortak bir kadere sahip olduğumuzu unutmamalıyız. Bu durum, bölgede barışın devam ettirilmesi gerektiği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Barış sürecinin sürdürülmesi için bölge temsilcileriyle görüşmeye devam edeceklerini belirten Boroh, herkesin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

NDA, bir süre önce hükümetin taleplerini yerine getirmemesi durumunda petrol tesislerine saldırılara yeniden başlayacakları tehdidinde bulunmuştu. Daha önce federal hükümetin kuzeydoğu eyaletlerine yapacağını açıkladığı 1 milyar dolarlık yardımın güneydoğu eyaletlerine de yapılmasını isteyen bölgedeki militan gruplar, petrol üretiminden daha fazla pay almak ve petrol çıkarma çalışmalarının bölgeye verdiği zararın azaltılmasını talep ediyor.

Silahlı grupların Nijer Deltası'ndaki saldırıları sonucu petrol üretimi 2016'da önemli oranla düşmüştü. 2016 bütçesinde günlük ortalama petrol üretimi 2,2 milyon varil olarak öngörülmüş ancak üretim 1 milyon varil olarak gerçekleşmişti.
Kaynak: AA